Ситуація в Харкові навколо пам'ятника радянському маршалу Жукову, який був знесений активістами – це необдумана гуманітарна політика і необхідність діалоги між громадськістю та представниками влади.

Про це стало зрозуміло зі слів прес-секретаря президента Юлії Мендель.

Мендель нагадує, що в україні є закон, що забороняє радянську символіку і робить виключення для деяких випадків, коли такі історичні пам'ятки пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з території України. Грубо кажучи – закон нічого не говорить про знесення пам'ятника Жукову.

"Але правова колізія, пов'язана з них – так само як з перейменуванням проспекту – присутній. Тим більше, за відсутності суспільного консенсусу з цього питання в місті Харкові. Президент вважає, що вирішення подібних колізій в рамках закону є справою виключно територіальної громади міста. Що передбачає проведення громадських консультацій та слухань та досягнення оптимального рішення, яке б задовольнило всі зацікавлені сторони. Міський голова, як лідер територіальної громади, має бути арбітром у цьому протистоянні і організувати процес пошуку оптимального рішення, а не ставати на чиюсь сторону. Президент закликає міську владу Харкова провести широке обговорення ситуації в територіальній громаді. Він також закликає національну поліцію і прокуратуру дати правову оцінку подіям, що відбулися 2 червня", – повідомляє Мендель.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Вона також прокоментувала заяву глави МЗС РФ Марії Захарової.

Прес-секретар президента каже, що заява Захарової – це втручання у внутрішні справи України.

Нагадаємо, Кернес втік з України

Як раніше повідомляв "Знай.ua", За "ватні" замашки Кернеса взялася СБУ

Також "Знай.ua" писав про те, що Пропагандистка Захарова суне ніс в історію зі знесенням Жукова