Голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій, експерт з енергетики Юрій Корольчук в ефірі Еспресо TV заявив, що з 1 січня 2019 року стартував процес демонополізації ринку електроенергії, пишуть Українські Новини. Зокрема він зазначив, що раніше обленерго монопольно постачали електрику населенню та промисловості, а з першого числа поточного року відбувся розподіл постачальників. І на сьогодні окремо діють компанії які транспортують, і які продають електроенергію.

Експерт вказав, що кількість постачальників електроенергії надалі збільшуватиметься, а той факт, що споживачі переуклали угоди з новими організаціями назвав успіхом та прогнозованим позитивним очікуванням від реформи ринку електроенергії.

"З 1 липня 2019 року по плану закон про ринок електроенергії повинен запрацювати повномасштабно. Тобто, це буде стосуватися всіх виробників електроенергії і споживачів", - заявив Корольчук.

Що ж стосується ринку генерації, то голова Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій пояснив, що Антимонопольним комітетом доведено регуляцію ринку з боку НКРЕКП яка впливає на нього, а Укренерго з ДП Енергоринком, які надають відповідні команди виробникам електроенергії. "Відповідно, теплові електростанції апріорі, так само як Енергоатом, не можуть бути монополістами, тому що вони фактично знаходяться сьогодні в регульованих, фактично залежних від державних організацій умовах", - резюмував експерт.

Нагадаємо, З 1 січня 2019 року в Україні стартував перший етап реформування ринку електроенергії. Відповідні зміни було прописано в законі "Про ринок електричної енергії", що набрав чинності 11 липня 2017 року. З 1 липня поточного року закон має бути впроваджений, і на зміну моделі, яка функціонує на сьогодні має прийти ринок з можливістю заключати угоди як між двома сторонами, з можливістю купляти електроенергію як безпосередньо у виробника, так і за другими моделями. Зокрема, можна буде складати контракт з поставкою електроенергії "сьогодні на сьогодні", угоду на добу уперед, передбачається "балансуючий ринок".

Популярні новини зараз

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Реформа є спробою впровадити європейську модель відносин постачальника та споживача та має стимулювати конкуренцію гравців та появу нових. Станом на 6 березня нараховується 348 компаній з ліцензіями на відповідну діяльність.