Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що альянс повинен бути готовий до дій в новій реальності, при якій Росія розмістить значні ядерні військові потужності у своїх європейських кордонів.

Про це він сказав виступаючи в рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

Зокрема, керівник НАТО відзначив, що альянс все ж залишає Кремлю цілих 6 місяців, коли Росія зможе повернутись до Договору про ліквідацію ядерних ракет середньої і малої дальності, здатних нести ядерний заряд без жодних наслідків. При цьому він визнає, що альянс вже зараз готується до можливих наслідків при відмові Кремля.

"Хоча ми і хочемо уникнути гонки озброєнь, ми не можемо дозволити собі бути наївними ... Ми повинні готуватися до світу без ядерної угоди і з великою кількістю російських ракет в Європі", - підкреслив він.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Показати ще

Він також нагадав, що саме президент Росії 12 років тому на безпековій конференції у Мюнхені висловив сумнів про необхідність збереження угоди.

"Саме тут Путін вперше висловив бажання залишити ДРСМД. Цей договір виконувала тільки одна сторона, і це не додавало нам безпеки", - пояснив він.

Разом з тим варто відзначити, що президент США Дональд Трамп закликав НАТО продовжити збільшення витрат на оборону і підтвердив свою відданість Альянсу.

Про це стало ясно з заяви виконуючого обов'язки міністра оборони США Патріка Шенахэна за підсумками дводенної зустрічі міністрів оборони країн-членів у Брюсселі.

"Те, що я чую від президента Трампа - нам потрібно колективно робити більше, і це сигнал для НАТО. Я не думаю, що можуть бути ухилення, ми повинні робити це разом. Труднощі, що стоять перед нами, полягають у підвищенні згуртованості громадськості перед загрозою. Я кажу про Росію, про Китай, про ситуацію, яка розвивається з інфраструктурою, кібербезпеки, космосом", - говорить Патрік.

Міністерську зустріч Шенахен назвав "сімейною" і вирішив нагадати сова Трампа про те, що він буде "Підтримувати НАТО на 100%".

"Говорячи про президента Трампа, він усвідомлює необхідність відповідати на ці загрози. Він усвідомлює, що нам потрібно робити більше", - зазначає міністр.

Він також привітав намір ЄС і Канади збільшити витрати на оборону до $100 млрд до кінця 2019 року.

Нагадаємо, Столтенберг попередив про страшну загрозу.

Як повідомляв "Знай.ua", Лукашенко коротко висловився про об'єднання з Росією.

Також "Знай.ua" писав, що українські "боги війни" знищили КамАЗ бойовиків.

НАТО продемонструвало, як діятиме у разі російської агресії