У мережі стартував проект #ВибориБезБрехні, котрий покликаний перевіряти заяви кандидатів на чесність. Перші результати вже є, і дехто тест пройшов не повністю:

Юлія Тимошенко, лідерка "Батьківщини", народна депутатка

Юлія Тимошенко

"Мені дуже часто зараз ставлять питання, чи не страшно нам. Майже те, що запитали ви. Не страшно брати на себе країну, в якій борг практично вже дорівнює нашому валовому внутрішньому продукту? Країну, яка увійшла в десятку найбідніших країн світу і де економіка згортається просто на очах"

Міф чи правда?

Популярні новини зараз

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

МВФ

Минулого року державний та гарантований державою борг становив 74,76 мільярдів доларів. ВВП України в 2017 році – 112,1 мільярдів доларів. За розрахунками уряду в 2019 році державний та гарантований державою борг становитиме 62 відсотка від ВВП.

Світовий банк підрахував, що ВВП на душу населення у 2017 році в Україні складав близько 2 640 доларів. Гірший показник мають 57 країн.

Насправді Тимошенко дещо помилилася, тому що насправді сукупний борг України на кілька десятків мільярдів доларів нижчий за обсяги ВВП.

Дивіться: Порошенко, Гриценко і Тимошенко зустрілися на "українському сніданку" у Давосі

Анатолій Гриценко, лідер партії "Громадянська позиція"

Анатолій Гриценко

"Тоді я хочу нагадати тим людям, які зараз нас слухають і дивляться, які більш оптимістичні, які пам’ятають початок 90-х. В якому стані була Польща? Пригадаєте? Це була руїна. <…> Поляки не були такі пасивні чи депресивні, як ваш нинішній стан, вибачте. Вони повірили в себе і вони зараз вийшли на четверту економіку в єврозоні"

Міф чи правда

Україна та Польща

На початку 90-х років наша держава випереджала сусідню Польщу у першу чергу за показниками купівельної спроможності, розміром ВВП.

Два роки тому цей показник в Польщі був втричі вищим, ніж в Україні – 29 026 доларів, Польша посідає 22 місце в Європейському союзі. Номінальний валовий внутрішній продукт Польщі у 2017 році склав 524,5 мільярда доларів, що робить її восьмою в ЄС за цим показником. Єврозона, про яку згадав Гриценко, – це назва групи держав, офіційна валюта яких – євро (Польща не входить до Єврозони).

Дивіться: "Час цієї влади закінчується": Анатолій Гриценко про Україну над прірвою

Петро Порошенко, президент України

Всесвітній економічний форум у Давосі

Українська армія вже увійшла у десятку найпотужніших армій Європи

Міф чи правда?

Збройні сили України (ЗСУ)

Чинний гарант протягом минулого рогу кілька разів говорив про це, посилаючись на Global Firepower, але в цьому рейтингу ми посідаємо тільки восьме місце.

Були сумніви у правильності результатів і в цілої низки експертів. Тобто Петро Порошенко посилається на дослідження, достовірність якого не підтверджена.

Володимир Зеленський, автор Студії "Квартал 95"

Володимир Зеленський на зйомках серіалу "Слуга народу-3"

"Руслан Стефанчук. Знаєте таку людину? Ні? Це дуже поважна людина. Ідеолог. Це мій колега. Ми з ним закінчували юрфак і він пішов стежкою юриспруденції. Я пішов у продюсування. Він наймолодший академік нашої країни"

Міф чи правда

Як відомо, 43-річний Руслан Стефанчук із 2009 року є членом-кореспондентом Національної академії правових наук України, однак він – не академік.

Водночас серед членів-кореспондентів академії Стефанчук дійсно є одним із наймолодших. Він старший лише за Сергія Погрібного та Юрія Барабаша.

Володимир Зеленський перебільшує статус Руслана Стефанчука, який не є "наймолодшим академіком нашої країни". Але це поки що єдиний його промах, якщо не рахувати бізнес в РФ, який він закрив, вийшовши зі складу керуючої кіпрської компанії.

Дивіться: "Слуга народу". Перше зібрання партії Зеленського

Нагадаємо, стало відомо, чому Вакарчук відмовився балотуватися у президенти. Як повідомляв "Знай.ua", друг Зеленського розповів про дитинство слуги народу. Також "Знай.ua" писав, Зеленський знайшов спосіб повернути заробітчан додому.