Незважаючи на вельми і вельми невигідне становище в зв'язку з останніми подіями, Росія продовжує, як казав класик, “виляти як маркитанский човен” у пошуках хоч якихось важелів впливу на країни, що загнали її в кут. Так, слідом за Сергієм Лавровим, прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що після запуску газопроводу “Північний потік-2” Росія не збирається припиняти транзит газу через Україну. Але, багатозначно додав він, все залежить від Києва.

"Ця позиція неодноразово була озвучена президентом Путіним, він говорив, що, власне, промови про припинення транзиту через Україну зі вступом в експлуатацію Північного потоку-2 не йде. Цей транзит далі буде можливий, але знову ж таки все залежить від української сторони" - саме так озвучив Пєсков позицію офіційного Кремля у відповідь на заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель, стурбованої необхідністю гарантій транзиту газу з Росії через Україну.

Загалом, в черговий раз, коли зовнішньополітична ситуація виходить з-під контролю, Росія знову розігрує газову карту, оперуючи усіма наявними “потоками” в спробах зберегти хоч якесь обличчя і хоч якийсь вплив. Що не дивно, враховуючи той факт, що неприваблива ситуація в Азовському морі вже викликала пропозицію все з тієї ж Німеччини обмежити транзит “Північного потоку-2”, на який, судячи з усього, Росія покладає чималі надії на відновлення стрімко зникаючого політичного та економічного авторитету.

Популярні новини зараз

Тепер без цього документу з дому ні ногою: чоловікам нагадали про штраф від 17 до 25 тисяч гривень

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження

Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав

Показати ще

Картина складається цікава: зрозумівши, що бовкнув зайвого, Володимир Путін тепер стрімко намагається підстелити собі соломки, перебуваючи, фактично, вже в процесі падіння: тут і незграбні спроби натякнути Україні на газовий транзит, і хутка деблокада українських портів. Виглядає все це, як підготовка до найгіршого для Кремля розвитку подій - аж до пропонувавшоїся Дональдом Трампом зупинки “Північного потоку-2” і дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в самій Росії, викликаної лавиною помилок і прорахунків чинного президента.


Нагадаємо, суд заборонив виплати для Газпрому від газових "Потоків"

Як раніше повідомляв "Знай.ua" Газпром заплатить Нафтогазу

Також "Знай.ua" писав про спроби Пєскова спростувати заяви Порошенка