Напередодні з'явилася інформація про те, що Великобританія і Іспанія зуміли досягти угоди з Гібралтару, яке дозволить провести саміт Євросоюзу щодо виходу Великобританії з ЄС. Про це повідомив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Передає видання Reuters.

Премьер-міністр підкреслив, що Іспанія отримала достатні гарантії, щоб вирішити конфлікт, який тривав понад 300 років.

За словами Санчеса, Лондон погодився з вимогою Мадрида, щоб будь-які майбутні рішення щодо Гібралтару узгоджувалися з Іспанією.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес повідомив, що будь-які майбутні рішення щодо заморської території Великобританії на півдні Піренейського півострова будуть узгоджуватися з іспанською стороною.

20 листопада прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес допустив відмова Мадрида підтримати угоду про вихід Великобританії зі складу ЄС через невирішене питання Гібралтару, приналежність якого оспорюється Мадридом.

Популярні новини зараз

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Показати ще

22 листопада повідомлялося, що Великобританія та Іспанія досягли попередньої угоди щодо Гібралтару.

Зазначимо, Гібралтар – це заморська територія Великобританії на півдні Піренейського півострова, яка оскаржується Іспанією. Іспанія збиралася блокувати підписання угоди з Brexit до тих пір, поки в тексті договору не буде прописаний статус Гібралтару.

У 1830 році Гібралтар був офіційно оголошений колонією Великобританії (де-факто контроль встановлений в 1713 році), після відкриття в 1869 році Суецького каналу його значення зросло, оскільки відтепер Лондон повністю контролював судноплавство в Середземному морі.

В 2016 році близько 96% мешканців Гібралтару проголосували на референдумі за збереження членства Великобританії в ЄС.

Нагадаємо, премьер-міністр Іспанії Педро Санчес пригрозив, що його країна заблокує угоду щодо виходу Великобританії з ЄС.

Як повідомляв портал "Знай.uа", прем'єр Великобританії Тереза Мей в черговий раз жорстко висловилася про Brexit. Так, Мей вважає, що у її стратегії виходу Британії з складу Європейського союзу немає альтернатив.

Також "Знай.uа" писав, Мішель Бранье, головний парламентер з Brexit, заявив про підтримку угоди про вихід Великобританії з боку країн союзу. Бранье зазначив, що 27 національних міністрів ЄС в цілому схвалили проект угоди про вихід Великобританії із складу союзу.