Колишній депутат Державної Думи РФ Ілля Пономарьов заявив, що Україні поки не під силу військове протистояння з флотом РФ в акваторіях Азовського і Чорного морів.


Безпека Азовського моря: версія Пономарьова

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ


Він впевнений: бойові дії в регіоні теоретично можливі, але українська сторона поки не володіє достатнім рівнем боєздатності, аби повноцінно протистояти ворогу:

"Війна можлива тільки тоді, коли буде опір. Україна не має флоту, тому всерйоз воювати на морі там нікому. А наростити боєздатний флот для України буде дуже дорогим і довгим процесом, тому краще Києву варто задуматися про зміцнення берегової оборони", – підкреслив політик.

Популярні новини зараз

З'ясовуватимуть після конфіскації: адвокат розповів, як "забиратимуть" авто на користь ЗСУ

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Ілля Пономарьов, колишній депутат Держдуми РФ


Пономарьов додав, що колишні домовленості щодо використання Азовської акваторії абсолютно невигідні Україні, а Договір про дружбу і співробітництво необхідно було розірвати ще в 2014 році, коли почалася збройна агресія, повідомляє Politeka.


За його словами, конкретний договір по Азовському морю фіксує, що Крим є територією України, тому Київ не зацікавлений в його денонсацію.

"Ви помиляєтеся, коли говорите, що Кремль діє за договорами. Москва якраз порушила документ, коли будувала так званий Кримський міст. Розрив документа призведе до того, що, виходячи з російського розуміння – “Крим російський”, розв’яжуть руки і почне тиснути на Україну через міжнародні суди", - резюмував він.


Як відомо, в новітню систему охорони Азовського моря в Україні увійдуть прикордонники, поліцейські та нацгвардійці. Надалі вона буде посилена підрозділами авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС.


Цікаво, що Маріупольський загін морської охорони, який активно братиме у цьому участь, складається з прикордонників АР Крим, що у 2014 вивели кораблі та іншу техніку з окупованого півострова до нового місця базування.


Дивіться: В акваторії Азовського моря працюватиме єдина система моніторингу безпеки


Нагадаємо, Порошенко підписав указ про додаткові заходи безпеки в Азовському морі.
Як повідомляв Знай.ua, в ЄС прокоментували втручання російського флоту в акваторію України.
Також Знай.ua писав, у Чорному морі в 80 кілометрах від берега захопленого Російською Федерацією Криму за межами територіальних вод країни затонув теплохід.