З 12 жовтня набуло чинності частково засекречене рішення Ради національної безпеки і оборони про захист національних інтересів України в Чорному та Азовському морі.

Президент України Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО про те, які заходи будуть здійснюватись для захисту національних інтересів на півдні і сході України, в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Про це повідомляє прес-служба адміністрації президента.

Зазначається, що частина цього рішення РНБО засекречена.

З відкритої частини відомо, що Рада національної безпеки і оборони вирішила створити міжвідомчий координаційний орган, який підготує претензію до Росії через її збройну агресію. Також повинні провести оцінку викидів в Криму і причетності до цього заводу "Кримський титан".

Популярні новини зараз

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

Протягом місяця до Верховної Ради повинні подати законопроекти про внутрішні води, територіальне море та прилеглу зону з визначенням координат сірої лінії. У цих документах має бути передбачений порядок залучення ЗСУ до посиленої охорони.

Відомо, що РНБО також виділив місяць на аналіз наслідків дій РФ в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці. Ще два розпорядження ради, які підписом підтримав Порошенко, були таємними.

Крім цього, рада доручила Міністерству закордонних справ визначити і оприлюднити лінію державного кордону між українськими і російськими внутрішніми водами в морях і Керченській протоці.

Нагадаємо, Збройні сили України збільшили свою присутність на узбережжі Азовського моря для протидії російській агресії в регіоні.

За словами глави Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка, збільшено присутність повітряних, наземних, морських і артилерійських сил української армії. Крім того, глава Генштабу ЗСУ не виключив того, що кораблі Військово-морських сил будуть супроводжувати в Азовському морі комерційні судна, щоб припинити зловживання Росією своїм правом на зупинку і огляд суден.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Турчинов анонсував масштабну відповідь на провокації Росії в Азовському морі.

Також "Знай.ua" писав, путінська провокація в Азовському морі потрапила на відео.