Відкритий доступ до декларацій депутатів і чиновників не є боротьбою з корупцією, а всього лише дозволяє дізнатися, хто з них найбагатший. Ярмарком марнославства вважає е-декларування юрист Андрій Іщенко.

На думку Іщенка, «запеленгувати» один з індикаторів корупції, зокрема - невідповідність доходів і витрат чиновників і осіб, уповноважених на виконання функцій держави, дозволяє контроль за доходами і видатками.

«В його основі лежить фінансово-економічна схема: якщо чиновник або депутат незаконно отримав дохід, рано чи пізно він захоче його витратити. Або витратять члени його сім'ї/співмешканці/близькі родичі», - пояснює фахівець.

З тих пір, як діє е-декларування, можна на пальцях перерахувати випадки, коли правоохоронні органи намагалися поставити політикам незручні питання, використовуючи дані з декларацій, зазначив юрист.

Так, на початку березня Генпрокуратура викликала чотирьох народних депутатів - Олега Ляшка, Андрія Лозового, Андрія Левуса і Андрія Білецького - в зв'язку з підозрою в несплаті податків, оскільки в електронних деклараціях депутатів вказана певна сума готівки.

Популярні новини зараз

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

«Свого часу проти контролю за витратами голосували і «нашоукраїнці» Ющенко, і «регіонали» Януковича, і «народники» Литвина і інші політичні групи впливу. І це є яскравим свідченням того, що контроль за витратами - це ефективна антикорупційна міра», - упевнений юрист.

Він також нагадав, що першим в історії України політиком, який запропонував законодавчо закріпити контроль за витратами, був Віктор Медведчук, який ще в 2001 році зареєстрував у ВР законопроект №7297 під назвою «Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та їх витратами».

«Однак, прийнявши закон в першому читанні, депутати його поклали на полицю і більше ніколи на голосування не виносили», - стверджує Іщенко.

На його переконання, справжня боротьба проти корупції настане тільки тоді, коли президент і Верховна Рада приймуть закон, що закріплює список кримінальних покарань за невідповідність доходів і витрат.