Власні відходи – одна з найбільших проблем України останніх років. Такий висновок зробила компанія Bloomberg,

За даними Eurostat, Україна відправляє 95% твердих відходів на звалища і тільки 4% відходів сортуються для повторної переробки у порівнянні з 45% та 39%, відповідно, в ЄС.

Поки в містах повільно просувається ідея роздільного збору та утилізації відходів, влада не поспішає оплачувати рахунки і не може знайти гроші для інвестицій, які дозволили б побудувати сміттєспалювальні заводи. Фактично в Україні близько 36 тисяч законних і незаконних звалищ. Загроза нависає все більше з кожною викинутою пластиковою упаковкою, а міжнародні компанії, що переробляють сміття, втрачають можливість великого заробітку.

З точки зору Європейського банку реконструкції та розвитку, навіть незважаючи на те, що українці-одна з найбідніших націй в Європі, плата за збір сміття, встановлена державою, набагато нижче економічно доцільної. Зараз середній українець платить близько 1 долара в місяць, однак цього недостатньо для покриття експлуатаційних витрат.

"Майже всі звалища в Україні використовуються не за призначенням. На кожній з них у будь-який момент може щось статися", – заявив Сергій Волков, керівник сектору енергетики і навколишнього середовища Програми розвитку ООН.

Популярні новини зараз

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Показати ще

Така тенденція збільшує ризик екологічної катастрофи, як це вже було на сміттєзвалищі біля Львова у травні 2016 року, коли велика пожежа не припинялась кілька тижнів.

Також портал "Знай.ua" повідомляв, що на Херсонщині збудували дамбу, що перекриває доступ води до Криму.