Харківський волонтер Дмитро Явдошенко понад два тижні перебуває у СІЗО. Його звинувачують в ухилянні від мобілізації. Своєї провини він не визнає.

Дмитро з початку АТО розробляв удома безпілотними, які волонтери постачали українській армії. На початку квітня Явдошенко отримав повістку та прийшов до військкомату.

Приятель волонтера Роман Донік пояснює, що Дмитро й не думав ухилятися – лише попрохав відстрочку, аби доробити безпілотник, який вже чекали військові.

"Наступного дня Дмитро пішов до Дзержинського військомату для проходження медкомісії. Там йому призначили додаткове обстеження", - розповідає Роман.

А за два тижні його знову запросили до військомату.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

"Він пояснив, що мусить доробити безпілотник. На це там заявили про висновок медкомісії, що він годиться для служби в армії, і вже за кілька годин має їхати", - каже дружина волонтера Катерина.

Дмитро намагався пояснити працівникам військомату, що мусить доробити безпілотник, прохав про відстрочку, але його там не почули.

"Справу передали до прокуратури, а потім і до суду", - стверджує Катерина.

Читайте також: Поранені бійці АТО продали свої картини, аби допомогти побратимам

Вона пояснює, що для Дмитра не найняли відразу адвоката, бо прокурор Іван Дмитрієв запевнив – все буде нормально, максимум, що світить чоловікові – рік умовно. Адже у Дмитра були позитивні характеристики, він волонтер, не судимий , справно сплачує податки.

Вирок суду – два роки позбавлення волі.

"Прокурор сказав, що сам не очікував такого вироку, і дав нам номер телефону адвоката. Той сказав заплатити йому 10 тисяч доларів. Зараз просить іще гроші – нібито за апеляцію", - стверджує дружина волонтера.

Волонтер Роман Донік говорить, що за статтею 336 Кримінального кодексу , за якою обвинуватили Дмитра, як правило, підсудні відбуваються умовним терміном.

Це підтвердив і голова спілки учасників бойових дій в АТО, адвокат Андрій Мамалига.

"У цьому випадку суворість покарання не відповідає кримінальному правопорушенню. Два роки – занадто суворий вирок. Тут можна говорити про упередженість та суб'єктивність суду", - зазначає він.

Наразі новий адвокат Явдошенка подав апеляційну скаргу.