Командира "кіборгів" Олега Кузьміних "ополченці" передали російським військовим у Макіївці. Полоненого перестали бити, проте почали допитувати "ФСБшники", повідомив Знай.ua його брат Сергій Кузьміних.

Про те, що 20 січня житомирський комбат Олег Кузьміних потрапив у полон сепаратистів, родина дізналася із новин. Досі, за словами брата Сергія Кузьміних, жодного листа стосовно долі Олега від Міноборони не прийшло. Звернення до президента залишилось без відповіді. Родина подала до СБУ стандарту заяву про зникнення людини. На цьому участь держави у справі полоненого комбата закінчилася. Сьогодні спливає 20-й день його полону.

"Якщо ім'я буде на устах, Олега не покалічать"

Сім'я Олега створила спільноти у соцмережах, щоб привернути увагу громадськості та врятувати життя "кіборгу". Дехто зі знайомих закидав активістам "піар" та застерігав від надмірної героїзації комбата, бо "не випустять, як Савченко".

"У сім'ї розділилися обов'язки з порятунку Олега. Хтось із волонтерами спілкується, хтось – із медіа. Ми не хочемо, щоб його тихцем вивезли до Росії, як Савченко, чи покалічили, - каже Сергій Кузьміних. – У нас в житомирській психлікарні 15 кастрованих бійців з аеропорту лежать, яких визволили з полону в серпні, ще двоє таких повісились. Щоб із Олегом в ДНР чогось не зробили, його ім'я має бути на устах".

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Перестали знущатися після передачі ФСБ

Родині стало відомо, що Олега передали російським військовим. З тих пір він краще почувається.

"То головорізи знущалися, а зараз його передали росіянам. Знаємо, що його допитують із ФСБ, - каже Сергій Кузьміних. - Більше не знущаються, оглядають медики. Чи у нього щось зламане і який стан здоров'я, не знаємо. Невідомо, в яких умовах його тримають і скільки їх там разом сидить".

Привітали з днем народження тисячами листів

За два тижні до дня народження Олега Кузьміних, який минув 6 лютого, волонтери оголосили у соцмережах про збір привітань. На адресу одного з них "Новою поштою" прийшли тисячі листів.

"Писали з усієї України, присилали малюнки і просто побажання у листах, - ділиться брат "кіборга". – Один 11-річний хлопчик, написав, що має медаль зі дзюдо – це найдорожче, що в нього є. Цю медаль він вислав Олегу на день народження. Коли брат дзвонив, ми йому сказали, що за нього вся Україна молиться. Потім ці листи йому передамо – хай читає, що про нього люди пишуть".

Каже, якби брат був у Донецьку, спробували б волонтерами передати йому якусь передачу. У Макіївці ж такий контроль, що навіть волонтери туди не ризикують їздити.

Зловили 15 сепаратистів, щоб обміняти на Олега

Сергій Кузьміних розповідає, що в комбата є давній друг і товариш по службі. Він зараз воює біля Дебальцевого.

"Цей друг дзвонив і казав, що вони з хлопцями спеціально 15 сепаратистів зловили, щоб обміняти на Олега. Серед них місцеві ополченці та росіяни, правда, половина без документів, - говорить Сергій. – "ДНРівці" не захотіли міняти комбата на тих сепаратистів, вони надто "дрібні" люди для цього".

Каже, раніше Захарченко віддавав комбатів на обмін, тож надія звільнити Олега є. Прізвище Кузьміних є у переліку з 600 імен полонених, яких українська сторона просить звільнити чи обміняти. З боку "ДНР" у такий список його ім'я не потрапило.

"У нас немає таких сепаратистів, на яких вони згодні обміняти Олега. Шістьох хлопців, яких тоді разом узяли в полон, вже обміняли. А комбата не випускають".

До родичів Олега Кузьміних ніхто з "ДНР" не дзвонив і не писав. Ні вимог щодо викупу, ні погроз не поступало.

У соцмережах почали травлю дітей "кіборга"

У Олега Кузьміних двоє дітей – 6-річна Ірина та 10-річна Юлія. Ні фотографій, ні відео з батьком, якого б'ють та водять на парад полонених у Донецьку, їм не показували. Проте про полон вони знають.

"Довелося видалити сторінки дітей у соцмережах, бо почали прокльони писати, виставляти фотографії вбитих дітей і їхні поряд із підписом "Дочь убийцы". Писали наші адреси, телефони, різні погрози. Таких "листів" тисячі. Раніше діти самі до школи ходили – тепер туди й назад тільки з дорослими. Хоча в Житомирі люди підтримують, недоброзичливих нема".

Аби знизити агресію людей "з того боку барикад", Кузьміних почали публікувати у соцмережах сімейні фотографії комбата. На них він з дружиною Тетяною, її донькою Юлею, та спільною дитиною Ірою.

Сергій просить не вплутувати ім'я Олега у політику: "Хай люди бачать, що він звичайний чоловік, сім'янин. І що він – не фашист. Ми поза політикою: не за Путіна, не за Порошенко. Ми – за Олега Кузьміних".