Як утилізувати використані батареї за допомогою плісняви, придумали американські вчені з Університету Південної Флориди.

Вони з'ясували, що гриби трьох видів виділяють органічні кислоти, які підходять для вилуговування літію і кобальту з літій-іонних акумуляторів, пише Сhrdk.

На зборах Американського хімічного товариства науковці презентували екологічно чистий спосіб утилізації батарей і екстракції літію і кобальту з катодів акумуляторів.

Вони використали здатність штамів грибів Aspergillus niger (чорна цвіль, яка покриває стіни у вологих приміщеннях), Penicillium simplicissimum і пеніцилу золотистого Penicillium chrysogenum до виділення органічних кислот - щавлевої і лимонної - для розчинення катодів батарей і виділення металів у розчин.

Читайте також: Нові акумулятори для смартфонів зроблять удвічі потужнішими

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Показати ще

Вчені розібрали батареї, подрібнили катоди, а потім змішали їх з грибами. Таким чином вдалося витягти з катодів 48% кобальту і 85% літію. Зараз триває пошук способу виокремити метали з розчину кислот

Керівник групи дослідників Джеффрі Каннінгем зазначив, що у ході досліджень стало зрозуміло: використовувати гриби вигідніше, ніж купувати вже готові кислоти.

Нагадаємо, недавно пліснява стала причиною смерті людини, яка грала на волинці.

Також ми повідомляли, що китайський iphone xs max і айфон 10s max китай вже в продажу.