Вчені з лабораторії Кембриджського університету представили нові літій-кисневі акумулятори для електромобілів. Вони на 93% ефективніше своїх попередників. Їх можна перезаряджати до двох тисяч разів.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Літій-кисневий акумулятор більш ефективний за літій-іонний. Але новинку поки рано запускати на комерційний ринок. За рахунок більшої щільності енергії, за словами вчених, пристрій на 93% ефективніше інших батарей. Розробники відзначають, процес заряду і віддачі енергії акумулятора поки йде з трудом. Щоб подолати всі перешкоди в новій розробці необхідно не менше 10 років.

Попередницю нового акумулятора, літій-іонну батарею, вперше показали в 1991 році. Зараз вона успішно використовується у сфері портативної електроніки. Наприклад в планшетах, смартфонах, а також у деяких транспортних засобах.

Читайте також: Американці навчились зберігати концентровану сонячну енергію

Популярні новини зараз

Цей новий документ видаватимуть ТЦК тим, хто не має військового квитка: зателефонують і перевірять

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Показати ще

В її основі лежить літієве з'єднання або графіт з іонами літію. Літій-кисневі батареї за показниками енергетичної щільності в десять разів вище літій-іонних.

Вони також можуть стати в п'ять разів дешевше і легше за своїх конкурентів.

Першу модель літій-кисневого акумулятора компанія IBM представила два роки тому. Вона створила розробку спільно з Сент-Ендрюським університетом Шотландії. Один з електродів пристрою був звичайним електролітом, а другий представляв собою пустотілу вуглецеву мембрану. Вона, згідно з планом, буде наповнюватися повітрям з навколишнього середовища. Після - кисень вступає в хімічну реакцію з літієм.