Діти з генетичною хворобою недосконалий остеогенез, або хворобою крихких кісток, мають шанс народитися здоровими. Вчені вперше проведуть лікування малечі ще в утробі матері, повідомляє New Scientist.

Старт запланований на січень 2016 року. Лікування пройдуть 15 новонароджених дітей та 15 плодів від 20 тижнів. Наскільки дієвим виявиться спосіб терапії в утробі матері, лікарі зможуть повідомити лише після пересадки стовбурових клітин плоду. Відсоток відторгнення таких клітин у дитини, що вже з'явилася на світ, набагато більший.

Сесілія Гозерстром з Каролінського інституту в Стокгольмі, координатор європейської програми говорить, що це перша в історії медицини подібна практика.

Насьогодні не існує препаратів для лікування цієї недуги. Тому використання стромальних стовбурових клітин, які містять копію гена колагену, допоможе народитися малюкам із міцнішим скелетом та мати у подальшому не таку кількість травм.

Читайте також: Вчені навчилися вбивати рак за допомогою малярії

Популярні новини зараз

Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Показати ще

Нагадаємо, що раніше вчені зробили відкриття, яке пояснює, чому під час розвитку ембріону стовбурові клітини не змінюються, залишаються стабільними, навіть під час включення генів зросту.