Минулого місяця порівняно із таким же періодом 2014 року видобуток газу зменшився на 2,8 відсотки до 1,588 мільярдів кубометрів. Про це повідомили у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

"Це нормально. Обсяги видобутку газу щомісяця змінюються через технічні причини. Через місяць, наприклад, його можуть добувати на 5-7 відсотків більше, ніж минулоріч". – говорить "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

Читайте також "Нафтогаз" купуватиме зріджений газ у Грузії

Цікаво, що зменшення видобутку - це вже тенденція, адже на 4,9 відсотки відносно червня скоротилося добування сировини ПАТ "Укргазвидобування". "Надра України" теж зменшили видобуток на 12,9 відсотків. ПАТ "Укрнафта" видобула на 16,5 відсотків менше, ніж минулого року.

"Я не думаю, що це саботаж або зумисне припинення вітчизняного видобутку. Швидше за все, у кожної із цих компаній є контракт. І він укладений на певний обсяг поставок до кінця маркетингового року. Зараз вони бачать, що справляються із планом до вересня, тому зменшують добування. Хоча, звісно, у нинішніх умовах енергетичної кризи ці підприємства мають видобувати газ понаднормово", - каже експерт.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Нагадаємо, за період із січня по червень 2015 року видобуток газу скоротився на 1,2 відсотки порівняно із аналогічним періодом 2014 року.