Сьогодні американську валюту продають в обмінниках і банках всередньому за 22,5 гривень, купують — за 21,2 гривень. На міжбанку долар продають за 22,1 гривень, купують — за 21,85 гривень. Нацбанк встановив офіційний курс 22,14 гривень. Це на 80 копійок більше, ніж вчора.

"Курс стабілізується лише в тому випадку, коли стабільною є банківська, економічна та політична ситуація в країні. Тоді стратегія взаємодії бізнесу із державою визначена, зовнішня політика та товарообмін з іншими країнами також має певну стратегію. Зараз ми не маємо жодного з цих трьох факторів стабільності", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

На його думку, поки немає передумов для економічної стабілізації в Україні.

"В Україні йде війна, також точиться війна у владних колах. Паралельно здійснюються реформи, з яких далеко не всі вдалі. Звісно, що за такої ситуації бізнес тяжіє до збережень у доларах, а експортери не поспішають заводити валюту в Україну", - говорить експерт.

Олександр Охріменко не береться прогнозувати точного курсу до кінця місяця.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

"Звісно, такого стрибка, як у січні не буде, але сказати точний курс мені дуже важко. Курс до кінця місяця вартість американської валюти залежатиме від політичної ситуації. А також від вдалого проведення реформ. Поки не бачимо ефективних змін. Якщо влада зробить паузу в реформах хоча би на кілька місяців, можливо, тоді ситуація трохи стабілізується. Бізнес зрозуміє, що щомісяця до якихось нових законів і положень пристосовуватися не треба. Заводитиме більше грошей в Україну. Курс збалансується," - вважає фахівець.

В консалтингових компаніях "МПП-консалтинг" і AFS до кінця місяця прогнозують офіційний курс 22,3-22,5 гривень.

Нагадаємо, з вчорашнього дня курс долара різко почав рости. Американська валюта подорожчала на 40 копійок. В обмінниках і банках її продавали за 22,2 гривень, купували– за 21 гривню.