Найвищим українським чиновникам підвищать зарплати до 1-2 тис. євро. Про це в інтерв'ю "ВВС Україна" повідомив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків.

Допомогу для підвищення зарплат може надати Євросоюз.

"Ми починаємо підвищувати заробітну плату до певного рівня, через п'ять років маємо вийти на самофінансування цієї ініціативи. А до цього періоду у нас буде дірка, яку треба заповнювати грошима. Цю дірку європейці готові закрити", - розповів заступник голови Адміністрації президента.

В першу чергу, заробітну плату підвищать 20-30% працівникам Міністерства фінансів, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерству юстиції та секретаріату Кабміну.

"Підвищення зарплат чиновника потрібне. Але це вже має бути другий етап, після знищення корупційних схем, хабарництва і виключення із влади людей, які живуть не на зарплату. Не переконаний, що всі чиновники Кабміну є чесними людьми. Тому гроші Євросоюзу для декого можуть стати не більше ніж приємним бонусом", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

Матеріал за темою Держслужбовець має отримувати 1500 євро - Шимків

За його словами, підхід фінансування чиновників вигідний для України. Він не збільшуватиме видатків із бюджету і надаватиме високу купівельну спроможність держслужбовцям.

"Також плюсом є те, що це не кредитні гроші Євросоюзу, їх не треба буде віддавати із відсотками. Проте є й великий ризик у такій ситуації. Найближчим часом може статися так, що із теперішнього Кабміну викриють когось із любителів розкошів чи олігархів. Після таких фактів можемо остаточно втратити підтримку Євросоюзу", - каже експерт.

Нагадаємо, раніше заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків заявляв про необхідність підняття зарплати держслужбовців до 1500 євро.