До кінця цього тижня стане відомо, чи справді обґрунтовані тарифи на газ. Про це повідомив прем'єр Арсеній Яценюк. Три тижні тому Кабмін залучив до перевірки обґрунтованості тарифів 4 міжнародні аудиторські компанії. Вони закінчать свою роботу 11-12 червня.

"Перевірка обґрунтованості тарифів – це справжнісінький популізм, загравання із виборцями. Спочатку вони вводять нові тарифи, а потім їх перевіряють. Якось нелогічно виходить", - каже "Знай" економіст Борис Кушнірук.

Матеріал за темою Влада Хмельницького відшкодовує витрати на утеплення житла

На його думку, влада такими діями хоче показати, що дбає про населення та може піти йому на зустріч.

"Однак це помилковий підхід до формування тарифів. По-перше, міжнародні компанії нічого чітко не з'ясують, бо основну статистику приховують Облгази, аби прокручувати свої тіньові схеми. По-друге, держава не повинна доплачувати замість населення за вартість газу, електрики й води. Щоб знизити тарифи, доведеться йти лише таким шляхом", - каже експерт.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

За словами Бориса Кушнірука, є велика ймовірність, що Кабмін вирішить знизити тарифи після їхньої перевірки міжнародними компаніями.

"Якщо це станеться, то знову повернемося від ринкового формування тарифів до ручного. У населення зникне інтерес утеплювати будинки та заощаджувати ресурси. На державному рівні будемо експортувати газ у тих же обсягах, що і зараз. Проводити реформи далі у цій сфері буде неможливо", - каже він.

Нагадаємо, минулого місяця НКРЕКП разом із урядом створили робочу групу для перевірки методології розрахунку роздрібних цін на газ для населення. До групи увійшли представники компаній Deloitte, Pricewaterhouse Coopers, Ernst & Young та KPMG.