Перший в Україні пам'ятник Повстанській матері відкрили у Волинській області. Його встановили на могилі Федори Онищук (Хлуд) у селі Грабове Старовижівського району. Ініціатором цієї справи став волинський письменник і журналіст, депутат Верховної Ради першого скликання Андрій Бондарчук.

З родини Федори Онищук в УПА пішло четверо дітей та чоловік, загинули усі. Родина Онищуків мала у Грабовому великий добротний дім, споруджений на початку минулого століття.

Коли Волинь визволили від фашистів, то радянська влада забрала цей дім під контору колгоспу, а потім тут була сільська рада. Сама Федора доживала віку в хатині біля родичів. Влада не забувала історії цієї патріотичної родини. Жінка, навіть будучи пенсійного віку, не отримувала пенсії, жила, власне, з городу. Спецслужби не раз старалися зламати її дух.

Андрій Бондарчук каже, що не знає в Україні родини, де б мати благословила на смерть за волю і незалежність стількох своїх дітей. І до останньої миті свого земного життя не нарікала на долю... На її могилі стояв старенький хрест.

Андрій Бондарчук ще десять років тому звертався до влади, місцевих патріотів, аби допомогли з облаштуванням тут пам'ятника. Врешті-решт він виготовив пам'ятник Повстанській матері за власні кошти. У День матері на старому грабівському цвинтарі священики освятили пам'ятник. На ньому написали й імена дітей та чоловіка Федори Онищук, бо місце їхнього останнього притулку невідоме.

Популярні новини зараз

Індексація зарплат в Україні: коли чекати і на скільки перерахують виплати в 2024 році

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Показати ще