Сьогодні долар на міжбанківському ринку купують за 21 грн, продають за 21,4 грн. Це дешевше на 35-40 копійок, ніж позавчора. У банках і обмінниках американська валюта теж дешевшої. Зараз її купують за 22,6 грн, а продають – за 23,2 грн.

"Готівковий долар подешевшав за сьогодні і вчора на півтори гривні. Цей курс є штучним. Про це свідчить сьогоднішній ривок на міжбанку до 22 гривень за долар", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії "АФС".

За годину, після подорожчання курсу на міжбанківському ринку до 22 грн, він знову повернувся до вчорашнього рівня.

"А потім ще й опустився на 15 копійок. Думаю, що причиною цього є те, що Нацбанк викинув на ринок кілька мільйонів доларів із золотовалютних резервів і цим погасив ажіотаж", - пояснює економіст.

Стабільний курс триматиметься поки в НБУ резерви не доходитимуть до критичної межі, як це було у січні-березні 2015 року.

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

"Навіть за умов війни курс можна було б стабілізувати на рівні 12 гривень за долар. Для цього були всі умови – масштабні вливання в нашу економіку капіталу з інших країн, зменшення імпорту, вихід деяких наших груп товарів на європейські ринки. Однак уряд на чолі з Яценюком не використав цього шансу. Більше ніж за рік там не провели жодної реформи", - каже Володимир Марченко.

Матеріал за темою Долар на міжбанку подешевшав на 1,14 гривні

Наступні два місяці курс лишатиметься на рівні 21-23 грн за долар. З літа почне плавно опускатися до 23-25 грн.

"В кінці минулого та на початку цього року через бездіяльність уряду почалася сильна інфляція. Видно, що реформ і надалі не буде, тому долар ростиме. А гривня слабнутиме. Найбільш ймовірно, що вже у жовтні-листопаді долар продаватимуть за 26-28".

Нагадаємо, цього тижня долар подешевшав на міжбанку більше ніж на 1,5 грн. Це наймасштабніше падіння американської валюти відносно гривні за останній місяць.