За кілька місяців в Україні зросли ціни на цукор. Якщо раніше кілограм в магазині коштував в межах 8 – 9 грн/кг, то зараз його ціна зросла до 17 -20 грн/кг. У деяких містах він взагалі зник з прилавків.
"Сьогодні цукор неможливо було купити в жодному магазині. На базарі пропонують по 20 гривень за кілограм. Кажуть, що до літа мішок коштуватиме півтори тисячі гривень, а в період закруток – дві тисячі. Домашнім сказала, щоб привчалися пити несолодкий чай" - розповідає жителька Чернігова Олена Мовчан.
Така ж ситуація із цукром у Черкаській і Житомирській областях.
В асоціації "Укрцукор" зізнаються – все через ріст долара та цін на пальне.
"Минулого року в Україні виробили 2,1 млн. тон цукру. Це на 70%, більше від показників 2013 року. Але цукрові заводи продовжують працювати досі. Проте, зраз собівартість виробництва тонни цукру становить 8 – 9,5 тис. грн. за тонну, додайте витрати на перевезення, фасування, і ви отримаєте таку ціну" – каже президент асоціації "Укрцукор" Микола Ярчук.
Пенсіонерам приготували доплати: хто отримає надбавку до пенсії понад 2 тисячі гривень
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця
Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ
Аналітик консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник пояснила – цукром зараз спекулюють.
"Я не розумію ціни в 20 гривень за кілограм цукру. Адже більшість цукру переробили минулого року. Тому зараз на нього не впливає ціна бензину та енергоносіїв. Це звичайна спекуляція, бо на товари, що довго лежать, пішов ажіотаж". – каже Колесник.