Вчора у селищі Ріпки Ченігівської області вибухнула школа. Постраждало троє працівників, одна із вчителів – померла у лікарні.

18 лютого близько 16 години у методкабінеті школи №2 смт Ріпки прогримів вибух, внаслідок чого були травмовані 3 співробітниці навчального закладу: 45-річна бібліотекарка, 54-річна вчителька та 34-річна завгосп. - повідомляє Управління ДСНС у Чернігівській області.

"Десь в середині дня до школи і до місцевої гімназії принесли ящики. сказали, що то подарунки для шкільних музеїв із АТО. І вони там цілий день лежали. А ближче до вечора завгосп вирішила подивитися, що в коробках. Відкрила - і воно вибухнуло так, що аж шибки в сусідніх будинках задзвеніли. А в школі на першому поверсі вікна із рамами повиривало. У жінки все, що нижче пояса розірвало, за кілька годин вона в лікарні померла. Кажуть, в неї практично не було шансів із такими пораненнями вижити. А двом іншим вчителькам, які в сусідніх кабінетах були, дуже ноги покалічило. Чула, що там самі кістки залишилися, а м'язи зовсім порвало. Вони зараз у лікарні. Всі перехрестилися, що біда увечері сталася, коли в дітей уроки закінчилися. Інакше жертв було б більше" розповідає місцева жителька селища Ріпки.

Завгосп Шлягун Галина померла у лікарні вчора ввечері. За її життя лікарі боролись кілька годин, проте не змогли її врятувати. В неї лишився маленький син – Микита. Життям решті постраждалих нічого не загрожує.

На місце прибули рятувальники та співробітники правоохоронних органів. Вони з'ясували, що спрацював ручний протитанковий гранатомет "РПГ-18". Його близько 14 год приніс у навчальний заклад, під виглядом експонату для музею, 53-річний мешканець райцентру Віктор К., який нещодавно їздив в район проведення АТО у Донецьку область в якості волонтера. З ним також іздила одна із чернігівських журналісток. Із АТО вони привезли 3 гранатомети. Один із них був у журналістки, вона планувала подарувати його Чернігівському обласному історичному музею. Інші два чоловік відніс у Ріпкинську школу №2 та гімназію. Всю небезпечну техніку вже вилучили правоохоронці. Гранатомет, що стояв у школі №2 учора піротехніки підірвали на місцевому стадіоні. Він також виявився у бойовому стані.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

При затриманні Віктор К чинив опір, запевняв усіх у своїй невинності погрожуючи правоохоронним органам. Наразі правоохоронці з'ясовують обставини того, як зброя потрапила з району проведення АТО у навчальні заклади. У соцмережах ширяться чутки, що Директора школи побили після вибуху обурені батьки учнів.

"Екпертизу подібних пристроїв має проводити Вибухо-технічна служба. Перевірити на боєздатність можемо ми або міліція. Документально дозволити використовувати боєприпаси як експонат може міліція". – розповіли Знай.ua у прес-службі ДСНС Чернігівської області.

"У Ріпкинському районі вже був випадок виявлення бойового снаряду кілька років тому. Тоді ми проводили ревізію боєприпасів у музеях"- додав він.

Тоді 2 артилерійські снаряди калібру 45 мм знайшли в історико-краєзнавчому музеї у райцентрі Ріпки. Вони 30 років були експонатом у музеї, і ніхто навіть не здогадувався, що вони – у бойовому стані.