Сьогодні Національний банк підвищив курс долара до історичного максимуму – 26,3587 грн. Експерти кажуть, що ажіотаж створили банки-агресори для того, аби підірвати економіку України зсередини. Обіцяють, що курс повернеться до 18 грн. за долар.

"За довоєнними цінами"

Кияни кажуть, що через постійно зростаючі ціни купують побутову техніку.

"Раніше їздив до знайомих прати речі. А зараз скинувся із сусідом та придбав одну на двох пральну машинку-автомат. Вона обійшлася в 4200 грн. Майстри прихали встановлювати її тільки пізно увечері, бо мали 12 замовлень, доставляли великогабаритну техніку. Таку, як пральні машини та холодильники", - розповів нам Ілля з Подолу.

Ольга зі Святошина купила м'ясорубку за 1800 грн. та пилосос за 1600.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

"Торік вони коштували втричі дешевше. Відкладала з покупкою, бо збирала гроші на подорожі. Через курс це вже не актуально. А на побутову техніку ціна тільки зростатиме", - каже Ольга.

Олександр з Теремків купив пральну машину та мікрохвильовку. Бо старі зламалися одночасно, а ремонт коштує половину ціни. Купив недорого, знайшов в Інтернеті ще за довоєнними цінами", - пояснив нам киянин.

Російські банки розхитують економіку України зсередини

Експерт компанії "МПП-консалтинг" Павло Мельник каже, що курс росте через банки-агресори з Росії.

"Це іноземні банки, такі як "Альфа", "ВТБ" та "Сбербанк Росії". Вони скупають все, що є, не дивлячись на ціну. Роблять для того, аби підірвати ситуацію в країні, тому курс щодня росте. Наші, українські банки цього не роблять", - каже Мельник.

Він радить чекати долар по 18 гривень і в жодному разі не скуповувати техніку про запас, як це було декілька місяців тому в Росії.

"Поясню чому. Зараз 70 відсотків українців витратять гроші на покупки. І ще півроку мінімум вони нічого не купуватимуть. Бо вже мають те, чого хотіли. Попит на імпорт впаде, і фірми змушені будуть знизити ціни, які зараз піднімають. Орієнтовно, це станеться місяці через три. Бо товари з Європи йдуть 2-3 тижні, а з країн Азії – близько двох місяців. Тоді імпорт почне дешевшати. Тому, якщо українці збирали гроші на техніку, і ціна для них стала зручною, то варто купувати цей товар. Але бігти заради того, аби не втратити гроші і скуповувати все, що бачиш, не потрібно. Якщо не буде попиту, техніка подешевшає", - уточнює експерт.

Сьогодні на "чорному ринку" підприємці просили 25 грн. за долар, продавали по 27 грн. В бюджеті країни, в який вчора Кабмін вніс зміни, закладений курс долара – 21,7 грн.

Пішли гуляти в ресторани

Кияни кажуть, що минулими вихідними в усіх дорогих ресторанах було ніде яблуку впасти.

"Дуже дивна криза цього року. Були в недешевому ресторані, то всі столики зайняті, а люди все йшли та йшли. Їх відправляли шукати собі інші заклади. Але й там не було порожніх місць. Ймовірно, поки ціни в ресторанах не піднялися, всі скидають готівку", - припускає киянин Андрій.

Гендиректор компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова підтвердила, що на минулих вихідних майже всі ресторани та хороші кафе були заповнені відвідувачами. "Можливо і в більш дешевих закладах було повно людей. Але в успішних закладах це були дуже хороші вихідні. Але це поодинокий випадок, пов'язаний зі святом Валентина. Клієнти не поїхали за кордон, а витратили гроші тут, в ресторанах. На позаминулих вихідних та у січні відвідувачів було вкрай мало", - уточнює Насонова.