Громада села Велика Севастянівка на Черкащині проголосувала за перехід місцевої церкви до Київського патріархату. На зборах люди висловили недовіру "московському" отцю Василю, бо відмовлявся поминати бійців АТО. До справи залучили місцевих хлопців із "Правого сектору". Російські ЗМІ роздули цей випадок до збройного конфлікту радикалів із духовенством.

"12 лютого після літургії група людей у камуфляжній формі з нашивками "Правий сектор" заблокувала Хрестовоздвиженській храм у селі Велика Севастянівка Христинівського району Черкаської області", - повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

Церковники звинувачують у конфлікті немісцевих, які залучили радикалів для силового захоплення храму. Мешканці села з цією версією не згодні.

"Вчора зібралась громада і голосувала по двом пунктам: хочемо, аби наша церква стала підпорядковуватись Київському патріархату, та замінити батюшку. Він провадив агітацію за часів Януковича, та і інші грішки має, які населенню відверто не подобаються. Із 400 голосів, 380 було за, і 20 проти", - розповів Знай.ua громадський активіст Петро Миколайович, який головував на зборах.

Зазначає, священик Василь Миханчук відмовлявся правити служби по загиблим бійцям АТО та "Небесній сотні".

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

"Настоятель на зборах був присутній, але слова йому не дали. Його пропаганди вже наслухались. Протокол зборів відправляємо на Черкаси. Церква продовжує діяти - в суботу і в неділю будуть служби. Плануємо із дільничним опечатати її в понеділок", - додав активіст.

Щодо заяви УПЦ про присутніх представників "Правого сектора" він пояснив, що до матері приїхав син у відпустку. Валерій Рак воював у Пісках. Тож голова зборів запросив і його.

"Всього хлопців було четверо, Валерій та товариші його. Всі місцеві. Батюшку не чіпали і з церкви не виганяли".

Люди з'ясували, що храм реєструвався громадою, як "такий, що належить до Київському патріархату".

Христинівський отець Геннадій з УПЦ КП розповів, що йому привезли із сільради Великої Севастʼянівки перший статут церкви 1993 року: "Ніхто насправді не знає, до якого патріархату вона зараз належить. Перереєстровувати статут треба було у 2004 році. Чи зробив це батюшка, невідомо. Сам він не зізнається. Зараз документ повезли у Черкаси разом із протоколом засідання. Біля церкви чергують добровольці, щоб отець Василь не виніс із церкви цінні речі. Служби на вихідних правлять", - додав він.

Також він згадав про подібний випадок у селі Княжа Криниця Монастирищенського району. На початку листопада більшість селян там проголосували за Київський патріархат. Тоді зміна церковної юрисдикції пройшла безболісно.