17,5 млрд. доларів фінансової допомоги від МВФ для українського бюджету покращить курс гривні, оскільки власних джерел для подолання фінансової кризи в Україні не лишилося.

"Програма співпраці з МВФ дозволить Україні протягом чотирьох років додатково отримати близько 25 млрд. доларів США фінансової підтримки. 17,5 мілрд із них – кошти, які МВФ надасть Україні для стабілізації фінансової ситуації", - заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк у підсумку роботи місії МВФ.

Програма передбачає низку реформ в управлінні економікою, реформування енергетичного сектору, оптимізацію та скорочення державних видатків, збільшення до 3% ВВП видатків на інвестиції, скорочення апарату державних чиновників та часткове реформування пенсійної реформи. Прем'єр переконує, що 2016 рік для України стане роком стабілізації і економічного зростання.

Експерти кажуть, що перші наслідки допомоги МВФ будуть зрозумілі з курсу гривні.

"Допомога має позитивно вплинути на курс гривні, проте, ніхто не знає, скільки на це потрібно часу.", - каже економічний експерт Олександр Пасхавер.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Доктор економічних наук Тетяна Богдан говорить, що економіку країни за відсутності кредиту чекала б валютна криза та девальвація з передбачуваними наслідками:

"Цього разу питання навіть не було – брати чи не брати кредит. Адже в країні колосальний дефіцит валютного та платіжного балансу, різке падіння інвестиції та джерел надходження валюти у країну, війна та спекуляції на фінансовому ринку. В такій ситуації вийти самостійно на нормальний рівень практично нереально."

Вона також вважає, що курс гривні може зрости, але прогнозувати його неможливо під час війни.

"Для утримання курсу гривні важливий не тільки кредит МВФ, а й надходження додаткових фінансів. Міжнародна спільнота говорить про 40 млрд. доларів, які нам готові надати. Саме такі гроші потрібні країні найближчі два роки, щоб економіка подолала кризу та почала зростання", - сказала Богдан.