Фізики дослідили, скільки зусиль потрібно, щоб розсмоктати льодяник на паличці, не розгризаючи.
Вони поміщали цукерки у воду, що тече з різною швидкістю. Так вимірювали динаміку розчинення льодяників. Для 1 см цукерки потрібно облизати її приблизно тисячу разів: таким чином, для з'їдання чупа-чупса на 2,5 см у діаметрі треба облизати його 2500 разів. Досліди описали у журналі Journal of Fluid Mechanics.
Вчений Лейф Рістроф із колегами дослідив вплив текучих рідин на геометрію льодяників. За допомогою сповільненої зйомки фізики спостерігали, як вода розчиняє круглі та циліндричні цукерки.
Виявилось, незалежно від початкової форми льодяника і швидкості води об'єкти розчиняються в середньому на 1 см на годину - і завжди трансформуються однаково. Задня частина льодяника біля палички відносно швидко ущільнюється, тоді як передня зберігає куполоподібну форму.
Дослідження влаштували не задля розваги: розчинення матеріалів є важливим процесом в хімічній і фармацевтичній промисловості.