Ми чуємо ці невинні і навіть смішні на перший погляд назви, але погано уявляємо, що вони означають. Редакція сайту znaj.org.ua вирішила внести ясність у військову термінологію.

САУ 2С7 "Піон" - радянська 203-мм самохідна гармата артилерії резерву Верховного Головнокомандування. 2С7 "Піон" призначений для придушення тилів, знищення особливо важливих об'єктів і засобів ядерного нападу в тактичній глибині на відстані до 47 км. Калібр гармати - 203-мм; дальність стрільби - від 8,4 до 47,5 км. У боях під Дебальцеве було, за даними прес-центру АТО, знищено кілька Піонів, які прибули з РФ, разом з розрахунками.

САУ 2С9 "Нона-С" - радянське 120-мм дивізійно-полковий авіадесантна самохідне артилерійське знаряддя. САО 2С9 "Нона" призначено для придушення живої сили, артилерійських і мінометних батарей, ракетних установок, броньованих цілей, вогневих засобів та пунктів управління. Калібр - 120 мм; боєкомплект гармати - 25/40; дальність стрільби - від 0,04 до 12,8 км. З цих САУ сепаратисти ДНР і ЛНР регулярно обстрілюють позиції ВСУ. У мережі зустрічаються відео, зняті самими терористами, на яких зафіксовані САУ Нона з написами "На Київ!" Та "На Львів!"

САУ 2С4 "Тюльпан" - радянський 240-мм самохідний міномет артилерії резерву Верховного Головнокомандування. 2С4 "Тюльпан" призначений для знищення укріплених будівель, фортифікаційних споруд, живої сили і бронетехніки противника, а також знищення об'єктів і цілей, ураження яких іншим артилерійським знаряддям неможливо. Калібр - 240-мм 2Б8; дальність стрільби - від 0,8 до 19,69 км. За даними РНБО, 28 вересня 2014 року в боях під Донецьким аеропортом було знищено дві установки "Тюльпан".

Міномет 2Б9 "Волошка" - радянський автоматичний міномет калібру 82 мм. Прийнятий на озброєння в 1970 році. Заряджання у міномета 2Б9 "Волошка" касетне, в касету поміщають чотири міни. Міномет має два режими стрільби - одиночний і автоматичний. Скорострільність - 20-30 пострілів / хв; прицільна дальність - 4270 м. Імовірно саме з цього міномета 22 січня була обстріляна тролейбусна обстановка в Донецьку.

Популярні новини зараз

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

РСЗО БМ-21 9К51 "Град" - радянська реактивна система залпового вогню. Призначена для ураження відкритої і прихованою живої сили, неброньованої техніки і бронетранспортерів в районі зосередження, артилерійських і мінометних батарей, командних пунктів та інших цілей, вирішення інших завдань у різних умовах бойової обстановки. Калібр, 122 мм; дальність стрільби максимальна, м від 33 до 42 км. Калібр - 220 мм. Найчастіше використовувана проросійськими терористами система озброєнь з початку бойових дій на Сході України. Зокрема, саме з неї були обстріляні житлові квартали Маріуполя 26 січня 2015.

РСЗВ 9К57 "Ураган" - радянська реактивна система залпового вогню калібру 220 мм. Прийнята на озброєння в 1975. Кількість снарядів у залпі однієї бойової машини: 16 штук; максимальна дальність стрільби - 35 800 м, площа ураження - 426000 м². Використовується російсько-терористичними військами для обстрілу позицій ВСУ і житлових кварталів українських міст. В Інтернеті часто трапляються фотографії боєприпасів цієї системи на вулицях населених пунктів. Зокрема, російські війська використовували їх при знищенні ВСУ в Іловайськ котлі.

РСЗВ 9К58 "Смерч" - радянська і російська реактивна система залпового вогню калібру 300 мм. Калібр -300 мм, кількість напрямних - 12; максимальна дальність стрільби - 120 км; площа ураження - 672000 м². Імовірно з цих установок з території Росії були обстріляні підрозділи АТО в Зеленопілля в червні 2014 року.

ТОС-1 "Буратіно" - важка вогнеметних система залпового вогню на базі танка Т-72. Призначена для виведення з ладу легкобронированной та автомобільної техніки, підпалу та руйнування споруд та будівель, знищення живої сили противника, розташованої на відкритій місцевості і в фортифікаційних спорудах, осколками, ударною хвилею, створюваними на площі мети при масованому застосуванні некерованих реактивних снарядів в термобарического і димозажігательном спорядженні. Калібр - 220 мм; максимальна дальність стрільби - 3600 м (з новими ракетами - до 6000); площа ураження, до 40 000 м². Поставляється сепаратистам ДНР і ЛНР з Росії. За даними прес-центру АТО, в боях під Дебальцеве 2 лютого була знищена одна така установка. Раніше повідомлялося, що кілька подібних установок були знищені і під час боїв на Маріупольському напрямку.

Панцир-С1 - російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс (ЗРПК) наземного базування. Призначений для ближнього прикриття цивільних і військових об'єктів (у тому числі комплексів ППО великої дальності) від усіх сучасних і перспективних засобів повітряного нападу. Також може здійснювати захист обороняемого об'єкта від наземних і надводних погроз. Тип - спарений зенітний автомат; калібр - 30 мм; ефективна максимальна дальність стрільби - 4 км; сумарна скорострільність - 5000 постр / хв. Були перекинуті на територію Донбасу з Росії для прикриття танкових підрозділів регулярної армії РФ.

БМП-97 "Постріл", КАМАЗ-43269 - легкоброньованої бронеавтомобіль. Також можливе застосування у варіантах штабного, патрульного, санітарного, прикордонного або розвідувального автомобіля. "Постріл" збирається на заводі ЗАТ "Ремдизель" в Набережних Челнах. Знаходиться на озброєнні тільки ВС РФ, на озброєнні України ніколи не був. Був помічений в грудні 2014 року в Луганську