З минулого року в Україні обвал цін на нерухомість. Українцям, котрі заощаджують кошти на власну оселю, експерти радять – зараз оптимальний час для того, аби придбати власне житло.

Президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал пояснює про принцип ціноутворення на ринку житла.
"На попит і пропозицію впливають військово-політична та економічна ситуація, рівень кредитування, доходи населення. Тому попит протягом 2014 року зменшився, а продавці вимушені скидати ціни", -зазначає експерт.
Кількість угод купівлі-продажу житла у столиці 2014 року впала удвічі в порівнянні з 2013.
"Ми порахували, що на первинному ринку було підписано більше 7 тисяч угод, – каже Топал. – А на вторинному – більше 5 тисяч. Ринок первинного житла традиційно лідирує, бо забудовник не вимагає всю суму відразу, а клієнт може зробити оплату частинами".
На початку 2015 року експерти зафіксували значне зниження цін – квартири в доларовому еквіваленті впали на 10-30%, а от у гривнях зросли на 50-70%.
"Раджу не зволікати - зараз оптимальний час для купівлі житла, більшої знижки вже не буде, – зауважує експерт. - Ринок нерухомості – це інерційний ринок, він починає реагувати на ситуацію в країні за 3 – 6 місяців. Економічна ситуація 2015 року навряд чи покращиться, а от курс долара зростатиме. Це призведе до підвищення цін на житло, як на вторинному, так і на первинному ринку".
Пояснює, забудовники на первинному ринку прив'язані до долара – адже будівельні матеріали закуповують за кордоном, а вторинний ринок в свою чергу прив'язаний до первинного з невеликою різницею.
В Асоціації професійних управляючих нерухомістю зафіксували на кінець 2014 року спад цін на житло у великих містах – зокрема у Києві, Харкові, Дніпропетровську.