Вчені з австралійського Інституту мозку в Квінсленді в ході дослідження з'ясували, що один з 20 здорових людей як мінімум раз у житті бачив галюцинації.

Про це повідомляє Еurekalert.

Учасниками дослідження стали понад 31 тис. людей з 18 країн. Опитування проводили співробітники Всесвітньої організації охорони здоров'я. Фахівці задавали людям питання, чи чули вони коли-небудь неіснуючі в реальності голоси або думали, що їх свідомість контролює зовнішня сила, і так далі.

Вчені відзначили, що до участі в експерименті не допускалися люди, які не страждають на шизофренію або інші психічні розлади.

Шість відсотків опитаних зізналися, що хоча б раз в житті бачили галюцинації.

Популярні новини зараз

Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні

Батьків змусять заплатити: в Раді затвердили важливий проект

З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

Показати ще

"Ми звикли думати, що тільки люди з порушеннями психіки чують голоси або переживають бачення, але зараз ми знаємо, що іноді це трапляється і зі здоровими працездатними людьми", - зазначив професор інституту Джон Макграт.

Читайте також: В Італії собакам заборонили гавкати під час Сієсти

Вчені припускають, що в таких випадках відбувається якесь відключення від реальності. При цьому у жінок, за даними дослідження, воно відбувається частіше, ніж у чоловіків.

Також галюцинації частіше відчували хоостяки і безробітні учасники експерименту. Як правило, такі психотичні прояви можуть супроводжувати сильні переживання. Наприклад, післяпологовий психоз або ситуація, в якій після смерті людини виявляються його близькі. У цьому випадку вони можуть відчувати присутність померлого.