Україна зайняла перше місце у світі по девальвації національної валюти. Гривня стала вартувати удвічі менше, проте заощадження ще можна врятувати.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює, що за підсумками року девальвація гривні склала 93,4% - це офіційний показник, а неофіційний ще вище.

"У січні минулого року середній курс гривні становив 8,15 грн., а в кінці 15,77 грн., – каже експерт. – Натомість на "чорному" ринку цей курс був 19 – це і є реальна девальвація гривні".

Для прикладу, знецінення російського рубля за минулий рік склало 86%, білоруського рубля – 46%.

"Як сильно впаде гривня і скільки ще буде падати – сказати ніхто не береться. На це питання можна дати відповідь після того, як отримаємо відповіді, коли закінчаться політична криза та війна", - зауважує експерт.
Але пересічному українцеві можна використати девальвацію на свою користь.
"Гривня падає швидше, ніж ростуть ціни. Девальвація більше 90 відсотків, але ціни настільки не зросли. Тому зараз оптимальний час для покупок. Якщо маєте кошти і потреби – можна придбати побутову техніку чи автомобіль, зробити ремонт, вкласти кошти у своє здоров'я чи освіту".
Заощаджувати Олександр Охріменко радить у доларах чи євро.
"75 відсотків заощаджень найкраще тримати у валюті, а 25 – гривні, бо що при поточних операціях потрібна саме гривня. Рубль не раджу розглядати– він також дуже стрімко падає. Альтернативою заощадження могло б бути золото, але Нацбанк заблокував його продаж. З різними ювелірними виробами з золота чи срібла навіть справи мати не варто – якщо терміново потрібні будуть кошти, такі вироби візьмуть за копійки, і покупець значно втратить".
Непоганою альтернативою, на думку економіста, є пропозиції банків конвертувати безготівкову валюту. За гривні покупець у банку купує валюту за фіксованим курсом, котру банк відразу ж кладе на депозитний рахунок – на пів року. Таким чином клієнт купує валюту за зниженим курсом, але не отримує її готівкою на руки. "Чорний курс" на ринку сягає близько 20 грн. за долар, а банки пропонують придбати безготівковий долар за ціною 15,78 грн.
"Хоча тут є певні ризики. Найбільший полягає у тому, що за пів року банк може повернути валютні кошти з відсотками – але знову перевівши їх у гривні. Найменший – це введення мораторію на зняття депозитів. У першому випадку клієнт отримає свої кошти з відсотками. У другому йому доведеться чекати".
Олександр Охріменко передбачає, що попит на валюту збільшуватиметься. Через падіння світових цін на нафту, падатиме попит і на український експорт.
"Через експортерів у країну надходила валюта. Це вдарить по імпортерах, котрі змушені закуповувати товари за кордоном. Тому можливий дисбаланс - валюта потрібна, але в країні її немає".
Таку ситуацію українці вже можуть спостерігати: у всьому світі стрімко дешевшає нафта, але українці майже не відчувають цього.
"Наші нафтотрейдери змушені закуповувати бензин за кордоном. – Розповідає Охріменко. – Їм потрібна для цього валюта. Банки пропонують долари по 15,78, але купити неможливо. Тому нафтотрейдери змушені купувати долар на "чорному" ринку по 20 гривень. А українці не відчувають, що нафта дешевшає – бо вартість бензину для нас росте разом з доларом".

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще