Над Північною Кореєю згустилися хмари. Президент США Дональд Трамп пригрозив вирішити питання з диктатурою Кімів, а він поки має репутацію людини, який слів на вітер не кидає.

У світі всього залишилося чотири соціалістичних держави: Китай, В'єтнам, Куба і КНДР. Китай і В'єтнам давно йдуть по частково капіталістичному шляху і активно залучені в світову економіку. Куба переживає період своєї «перебудови» і поступово зближується з Сполученим Штатами. І тільки КНДР існує всупереч всім правила сучасного світу.

Як утворилася ця дивна держава і яке майбутнє її чекає? Спробуємо розібратись.

Єдина Корея

Після того як на рубежі XIV і XV століть на Корейському півострові з'явилася єдина держава, корейці були практично ізольовані від зовнішнього світу. Країна була ще більш закрита, ніж Японія того часу, з іншими народами корейці підтримували виключно торгові відносини.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

Це тривало аж до самого початку ХХ століття, коли за підсумками Російсько-японської війни дві імперії почали ділити не тільки свої території, але й прилеглі. Там Корея потрапила в зону впливу, а незабаром і зовсім увійшла до складу Японської імперії. Японці вважали корейців людьми другого сорту і вели себе як типові колоністи, так що ані культура, ані освіта в Кореї того часу майже не розвивались.

Японської колонією Корія була аж до самого 1945 року, коли за підсумками програної війни японці були змушені попрощатися з колоніями. Ось тільки незалежними корейці так і не стали, адже на півночі влаштувалися радянські війська, а на півдні - американські.

І ось тут почалася битва за уми корейців. Унаслідок тривалої ізоляції від решти світу, Корея представляла собою ідеальний чистий полігон для будь-яких ідеологічних експериментів. Тому і заповіти Маркса, і ідеали американської мрії засвоювалися ними досить швидко.

Вже до 1948 року стало зрозуміло, що замість однієї країни існують, фактично, дві. При цьому обидві країни жили бідно і в руїнах, і становище мешканців на Півночі і на Півдні в той момент відрізнялося вкрай незначно. Але тут Радянський Союз дістав з рукава козир і організував регулярні поставки продовольства до Північної Кореї. У той час, як в Південній глава місцевої адміністрації Лі Син Ман встановив майже одноосібну диктатуру.

З одного боку, при загальній бідності обох Корей, ситуація могла залишатися спокійною ще довго. Але набирала обертів холодна війна між СРСР і США, і обидві сторони конфлікту вирішили випробувати силу своїх озброєнь на формально нейтральній території - корейській.

Корейська війна

Перший хід зробили «червоні». 25 червня 1950 армія Північної Кореї, навчена радянськими інструкторами і використовуючи радянську техніку перейшла кордон і за чотири дні дійшла до Сеула.

Ніхто не очікував нападу, так що в терміновому порядку була скликана Рада Безпеки ООН, на якій Сполучені Штати вибили собі право взяти участь у конфлікті.

І почалася повномасштабна війна, яка тривала три довгих роки. За цей час перевагу отримувала то північнокорейська армія, то південнокорейська. Сеул переходить з рук в руки ще три рази. Звісно, у всіх великих боях брали активну участь як радянські війська, так і американські. Просто намагалися робити це тихо, не привертаючи до себе увагу. Так народився анекдот про корейського льотчика на прізвище Лі Сі Цин, який, само собою, був простим радянським Лісіциним.

До 1953 року стало зрозуміло, що затяжна війна може не просто добити обидві Кореї економічно, а просто ставить під питання їх існування. Якраз помер Сталін, і нове радянське керівництво в особі Хрущова було проти сісти за стіл переговорів.

Підсумки переговорів, правда, були досить банальними. Єдиною розумною пропозицією було: залишити все як є, провести кордон по лінії фронту і просто перестати стріляти один в одного.

Юридичний бік питання

Цікаво, що ніякої безпосередньої війни, що розділила Корею не дві частини, по суті, не було. Обидві країни почали офіційно існувати ще в 1948 році, а війна почалася два роки по тому.

Але є один важливий нюанс. Відповідно до конституцій обох Корей, їм належить вся територія півострова. Тобто з точки зору Республіки Корея, ніякої КНДР не існує, і навпаки. А існують бандитські формування, які тимчасово займають частину території.

Більш того, юридично ніякої війни взагалі не було. СРСР, США і Китай офіційно ні в чому не брали участь, а обидві Кореї не менш офіційно вважають ці події чимось на зразок антитерористичної операції один проти одного. Такі ось чудеса.

Погляд у майбутнє

Що чекає обидві Кореї в майбутньому? Складно сказати. До 1992 року Південна Корея була військовою диктатурою, але з тих пір впевнено йде шляхом демократичного розвитку, вже пару раз здивувавши весь світ економічними і науково-технологічними успіхами.

А ось КНДР перетворилася на спадкову монархію і диктатуру з відсутньою економікою. Фактично, Північна Корея живе за рахунок фінансової допомоги Китаю. Звичайно, тривати вічно така ситуація не може. Рано чи пізно КНДР доведеться або починати свою «перебудову», поступово відкриватися для світу і світової економіки. Або вона дійсно будемо знищена і стерта з лиця Землі. Якщо і не Трампом, то хоча б просто часом та прогресом.