У січні-вересні 2015 року продукти харчування в Україні подорожчали на 47%, а доходи населення зросли всього на 17%.
Така ситуація призвела до того, що українцям довелося переглянути споживчі кошики і почати економити на продуктах, передає Інтерфакс-Україна.
За даними Українського клубу аграрного бізнесу, в першу чергу це торкнулося ринку кондитерських виробів.
Найбільше скоротилося виробництво тортів - у січні-вересні поточного року їх виготовили 10,6 тис. тонн. Це на 31% менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Читайте також: Реальні зарплати в Україні впали у вересні на 18,6 відсотків - Держстат
Обміняти долари по старому не вийде: ПриватБанк тихо переписав правила для валюти
Енергетики не можуть відключити будинки: люди юрбою атакують бригади
Пенсіонерів залишать без індексації: кому не світить підвищення виплат
Соцпрацівники ходитимуть по домівках: до кого прийдуть з перевіркою
У 2014 році на одну людину в середньому вироблялося півкілограма торта, тоді як цього року цей показник скоротився на третину.
"Серед причин, які призвели до такого скорочення, споживачі вказують високі ціни. Сьогодні кілограм торта в магазинах коштує вже від 100 гривень, а за класичний "Київський торт" треба віддати близько 200 гривень", - відзначають в Українському клубі аграрного бізнесу.
Крім тортів істотно скоротилася і виробництво інших солодощів. Так, здобних виробів за дев'ять місяців виготовили 47,3 тис. тонн (-21%), солодкого печива і вафель - 180,7 тис. тонн (-19%), пряників - 26,5 тис. тонн (-26%) , шоколаду в брикетах чи плитках вагою до 2 кг - 120,1 тис. тонн (-27%).