Стабільність гривні залежить від ситуації на Донбасі, виборів і успішності опалювального сезону.

До початку зими не очікується підвищення курсу долара вище 25 грн., вважають експерти, повідомляє газета "Сегодня".

Реструктуризація держборгу сприяла зміцненню нацвалюти, відповідно, ймовірність дефолту мінімальна,тож серйозних економічних потрясінь в найближчі місяці очікувати не варто.

"Навряд чи вплинуть на розкачку валюти передвиборчі інтриги, адже зараз людей більше цікавлять економічні проблеми, ніж політична криза, так що, паніки населення з цього приводу не варто очікувати", — вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко.

До кінця цього року середньорічний курс долара може коливатися в межах 21,65—29 грн., такий консенсус-прогноз Мінекономрозвитку. Багато чого буде залежати від проходження опалювального сезону. При негативних розкладах, курс долара може ненадовго підскочити до 30 грн, але потім все ж повернеться в своє русло — 22-24 грн/$.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Також в Мінекономрозвитку прогнозують, у наступному році, за сприятливих умов, середньорічний курс долара триматиметься в межах 22,25—29 грн. Ризики валютної нестабільності ймовірні навесні і влітку.

"Зараз Україна проходить пік кризи, і на дні ми будемо знаходитися до весни-2016. Але криза може затягнутися і до кінця 2016-го — цьому, зокрема, може сприяти ескалація конфлікту на Сході, падіння системних банків, низька інвестиційна привабливість та невміння нашого бізнесу відновити експортний потенціал після закриття російського ринку", — пояснює аналітик "Простобанк консалтинг" Іван Нікітченко.

Читайте також: Долар у Росії здорожчає одразу на 5 рублів – експерт

Це може викликати паніку серед населення, люди почнуть скуповувати валюту, через що курс може піднятися до 34 грн. Водночас, є й інші, позитивні для України, варіанти розвитку ситуації. Якщо Росію накриє затяжна криза і вона перестане вкладати кошти в бойові дії на Сході, Україна зможе повернути свою територіальну цілісність. Разом з цим, підуть грошові потоки на відновлення регіону, а це зміцнить гривню на рівні 22-24 грн. за долар.