Канадські та американські вчені виявили, що в 2016 році пропала річка Слімс. Це була одна з великих річок Північної Америки.

Про це повідомляє Science Alert. Вчені знайшли пояснення такому раптовому зникненню річки.

Річка Слімс в Канаді стікала з льодовика Каскавулш. Вона зникла зі свого русла через явище, відоме як перехоплення річки. У природі це відбувається в результаті того, коли річка, яка протікає нижче і паралельно, відбирає воду у сусідки. Але в даному випадку, воду у річки Слімс відібрала та, яка текла в інше море.

"Геологи знають про таке явище, як перехоплення річки. Але ще ніколи воно не було задокументоване в процесі. Зазвичай перехоплення річки займає тисячі років, а тут все відбулося майже миттєво, можливо, всього за чотири дні", - говорить геофізик Ден Шугар з Університету штату Вашингтон.

Причиною такого незвичайного явища стало глобального потепління. Через це вода з льодовика по однойменній річці стікає в Тихий океан, набагато південніше. Від річки Слімс залишилося лише вузьке пересихаюче озеро. Рівень води в її руслі різко впав в період з 26 по 29 травня 2016 року.

Популярні новини зараз

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Українських водіїв внесуть до Реєстру військовозобов'язаних: чого чекати з червня 2024 року

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, вченим вперше за 300 років вдалося відшукати в морі гігантського корабельного хробака. Особливо дослідників вразив його раціон харчування.