У Швеції успішні випробування пройшов винищувач, який заправили 100% біопаливом. Випробування проводило Міноборони країни спільно з британською компанією GKN Aerospace в рамках програми підвищення екологічності авіаційної галузі.

Євросоюз запускає масштабний проект, метою якого є перехід збройних сил на альтернативні джерела енергії, такі як сонячна та синтез газу з відходів тощо.

Випробування літака проводилося у два етапи. Перший передбачав відпрацювання двигуна на біопаливі на землі. Другий – підняття у повітря винищувача JAS-39 з працюючою силової установкою RM12 на тому ж біопаливі.

Експерти відзначають, що у польоті винищувач показав свої можливості так само, як і з двигуном на звичайному авіапаливі.

За словами винахідників, екологічне паливо CHCJ-5 за якістю не поступається авіаційному JP-8.

Популярні новини зараз

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

До складу біопалива входять гідроочищені спирти та жирні кислоти, які проходять каталітичну термічну обробку, що робить паливо максимально схожим за якістю на авіаційне, і воно не потребує додаткового розведення іншим паливом.

Як повідомляв раніше інформаційний портал "Знай.ua", в Парижі з'явиться новий вид екологічного громадського транспорту. Через Сену пасажирів перевозитимуть літаючі таксі.