Член Антикорупційної ради при Міноборони Олександр Геращенко оприлюднив дані, які свідчать, що Державний оператор тилу в обхід відкритих торгів на Прозорро віддав багатомільярдні контракти на постачання продуктів для ЗСУ когорті «обраних» компаній.

«Хотілось би нагадати про укладені договори у 2 кварталі 2024 року, без Прозорро, без тендерів, без оприлюднення інформації щодо визначення ціни по кожному такому «обраному» постачальнику. Наведена нижче інформація в табличці свідчить про вічну вибірковість», - написав Геращенко у своєму блозі.

Він показав таблицю, з якої зрозуміло, які компанії отримали найдорожчі контракти – навіть на суму понад 2 млрд грн. Там також видно, що ці компанії ставили найвищі ціни на харчовий комплект, але це не зупинило ДОТ у бажанні віддати їм мільярди з бюджету. Геращенко говорить про «вічну вибірковість» Державного оператора тилу до конкретних «обраних» компаній.

Така вибірковість, за його словами, проявляється також у ситуаціях, коли постачальники порушують якість продуктів для ЗСУ. Одних ДОТ карає за найменші порушення, а з тими, хто має десятки і сотні зафіксованих порушень, договори не розриває.

Популярні новини зараз

Чоловік прожив все життя з трьома статевими членами: ось, що виявили медики нижче його поясу

На Закарпатті 16-річний хуліган побив, а потім і поглумився над 62-річною сусідкою

Можете навіть не пробувати: які послуги недоступні чоловікам без військового документа

4500 грн на кожного члена родини: як отримати нову державну допомогу

Показати ще

«Декілька днів тому я звернув увагу, як ДОТ припинив договірні відносини з компанією Трейд Граніт Інвест. Наскільки мені зрозуміло, це сталося на підставі інформаційної статті журналістів та військового, який поскаржився на якість консервованої продукції. Звичайно, я вітаю таку оперативність роботи ДОТ і бажання розібратися в даній ситуації. Як результат, навіть не дочекавшись результатів випробування з компанією, готові розірвати відносини», - написав він.

Але, запитує Геращенко, чому не розривалися договори з іншими постачальниками при наявності встановлених порушень і фактів постачання неякісної продукції?

Так, наприклад, ДОТ не розірвав контракт із «Асікс Груп», на складах якої перевірка Міноборони виявила гнилі яйця і фальсифіковане масло. Не був розірваний контракт також із Буським консервним заводом, який зберігає їжу для армії у смердючій морозильній камері з гнилими стінами та брудом.

Член Антикорупційної ради вважає, що причиною постачання неякісних продуктів харчування для військових є саме вибірковість ДОТ щодо своїх постачальників. Він закликав Держоператора тилу припинити практику вибірковості, бо це несе в собі прямі корупційні ризики та може призвести до підриву обороноздатності країни.