Державне підприємство "Антонов" опинилось в епіцентрі скандалу через сумнівні тендери. Під керівництвом генерального директора Євгена Гаврилова, стратегічний авіавиробник провів низку непрозорих закупівель за системою прямих торгів, результатом яких імовірно стали багатомільйонні збитки для бюджету.

Про це йдеться у розслідуванні видання СтопКор.

Журналісти проаналізували тендер на закупівлю кондиціонерів, який був укладений у вересні 2022 року. "Антонов" підписав договір з ТОВ "Промекс" на постачання обладнання для кондиціонування на загальну суму понад 7,5 мільйона гривень, включаючи ПДВ.

Ця угода привернула увагу медіа, адже підставою для її укладання стала службова записка, підписана заступником гендиректора Віктором Авдєєвим. Останній, за інформацією джерел, є не лише підлеглим, але й кумом Гаврилова.

Варто зазначити, що в процесі укладання договору підприємство скористалося спрощеним механізмом торгів, який дозволяє уникати системи Prozorro під час воєнного стану. Це означає, що замовник на власний розсуд обирає постачальників та приймає рішення щодо укладення договорів. Проте, як виявилося, серед трьох пропозицій, поданих на тендер, "Антонов" обрав найдорожчу, що значно перевищувала інші варіанти.

Популярні новини зараз

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій

Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки

Показати ще

Різниця між обраною пропозицією та найдешевшою становила приблизно 2 мільйони гривень без ПДВ. Інакше кажучи, державний авіаконцерн переплатив понад 25% від ринкової вартості обладнання.

Аналітики зазначають, що такий механізм закупівель як прямі торги дозволяє замовнику самостійно обирати, які компанії братимуть участь у тендері. Однак це також створює ризики для зловживань, особливо у випадках, коли вартість контракту явно завищена.

Розслідувачі СтопКору дослідили низку інших підозрілих закупівель, які також проводились ДП "Антонов" в обхід Prozorro і, ймовірно, за завищеними цінами. Так, за металеві вироби держпідприємство заплатило заводу з Дніпра суму в 14 разів вищу за вартість, яку пропонували інші постачальники.

Примітно, що лише нещодавно Державна аудиторська служба виявила у діяльності "Антонова" ймовірні фінансові порушення й махінації на суму майже один мільярд гривень.

Встановлені журналістами та аудиторами факти потребують ретельної перевірки з боку компетентних правоохоронних органів, оскільки йдеться про можливо неефективне і непрозоре використання бюджетних коштів на підприємстві, яке відіграє стратегічну роль в оборонній промисловості України.