Типовий виходець з 90-х, нафтовий магнат, засновник холдингу "Універсальна інвестиційна група «Віталій Антонов будує свою бізнес-імперію на лобізмі, монополіях і податкових»скрутках". Активи Антонова проаналізували Вести.

У холдинг Антонова входить більше 10 компаній, включаючи концерн «Галнафтогаз» і мережу ОККО. Нафтовий бізнес Антонова почався з незаконного поглинання «Львівнафтопродукту» в 1995 році. У стилі 90-х компанію перетворили в акціонерне товариство, а потім за безцінь скупили акції. "Незважаючи на подальші судові процеси, компанія «Львівнафтопродукт» все ж була поглинена «Галнафтогазом», а Віталій Антонов залишився на волі», — пишуть Вести.

Такими ж методами Антонов розвиває паливний бізнес досі. Мережа ОККО бере участь у картельних змовах, грабує водіїв штучно завищеними цінами, займається махінаціями на державних тендерах і медійними атаками на паливний ринок. З 2013 по 2019 роки АМКУ оштрафував ОККО та її «спільників» на 281 млн грн за порушення антимонопольного законодавства. У 2016 році «ОККО – Бізнес Контракт» влаштувала договорняк з фірмою кращого друга Антонова «Поділлянафтозбут», щоб виграти тендер на поставку палива аеропорту «Львів» на суму майже 3 млн грн.

Заправка

Для отримання "чорної" готівки Антонов створив окрему мережу АЗС-Chipo, яка продає паливо нижче ринкових цін. "Виглядає це досить смішно-поки ОККО всіма способами" бореться «з конкурентами, вимагаючи від них підняти ціни на бензин, сам Антонов, через своїх наближених займається торгівлею»дешевкою". Наприклад, в Кіровоградській області мережа Chipo тримає ціни нижче самих останніх "бодяжников", — пишуть Вести. Як повідомили в ДПС, «Універсальна інвестиційна група» Антонова не виплатила до бюджету близько 2,5 млрд грн. При цьому відшкодувала 360 млн грн липового ПДВ.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

За даними експерта з питань енергетики Геннадія Рябцева, Антонов передав 1 млн грн нібито на розвиток Київської школи економіки. Де-факто-це хабар Тимофію Мілованову за те, щоб відкотити назад обмеження торгової надбавки на паливо, ідеологом якого він був.

Антонов

Незаконну діяльність Антонова в стилі 90-х прикриває "кишенькова" Нафтогазова Асоціація. Ініціатор створення НАУ і один з керівників — Юрій Кучабський, віце-президент з комерційних питань Галнафтогазу. На підтанцьовці у НАУ псевдоексперти на чолі з медіавимогачем Сергієм Куюном. Він захищає ОККО в ЗМІ і атакує її конкурентів. За це Антонов перераховує фірмі Куюна — Консалтинговій групі «А-95» — мільйони гривень.

"Антонов-виходець з 90 - х, який ментально там і залишився. Заробити на простих людях за рахунок завищених цін, витягнути з бюджету замовлення і ухилявся від податків – фактично ось і вся «бізнес-модель». Хотілося б почути позицію Європейського банку реконструкції та розвитку, який є одним з акціонерів ОККО. Невже великі європейські інвестори готові підтримувати бізнес з таким сумнівним реноме?» ,- пишуть Вести.