Державі перша черга будівництва меморіального цвинтаря коштуватиме 1,8 млрд. грн. Очікується, що вона має бути завершена до кінця 2025 року. Так, держустанова "Національний військовий меморіальний цвинтар" 1 серпня визначилася з переможцем на будівництво І черги Національного військового меморіального цвинтаря в межах Гатненської територіальної громади Київської області.

Увагу переможцем тендеру став консорціум "Білдінг Юа" з української столиці. Про це стало відомо завдяки інформації від системи ProZorro.

Інформація про тендер, скріншот: Telegram

Цінова пропозиція фірми-переможця склала 1,75 млрд грн, що на 41,96 млн грн менше за очікувану ціну замовника (1,8 млрд грн).

І черга будівництва військового кладовища включає облаштування секторів поховань, автостоянки, під'їзної дороги, огорожі, інженерних мереж, будівництво колумбарної стіни. Загалом під традиційні поховання буде відведено 12036 могил та 720 колумбарних ніш.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

"Більшість із зазначених могил буде заповнена за рахунок неідентифікованих останків українських захисників, які зберігаються в спеціальних рефрижераторах. Орієнтовно трохи більше 6 тис. могил на військовому цвинтарі буде облаштовано до кінця 2024 року", - сказав заступник директора держустанови Ярослав Старущенко.

"Головний військовий цвинтар", скріншот: Telegram

Будівельні роботи І черги мають бути завершені до кінця 2025 року. Перші поховання на Національному військовому меморіальному цвинтарі з'являться цієї осені.

Що важливо: документи, що їх надав консорціум "Білдінг Юа", містили низку невідповідностей тендерної документації замовника. Наприклад, були відсутні відповідні документи, що підтверджують наявність спеціалізованого обладнання для розпилювання виробів з натурального каменю вулканічного походження (граніту та/або лабрадориту); не вистачало документа, що підтверджує письмовий дозвіл загальних зборів консорціуму на укладання директором угод на суму понад 10 млн. грн.; неточності у документах про власність асфальтобетонного заводу. Також не вистачало антикорупційної програми та наказу про призначення уповноваженого щодо реалізації антикорупційної програми.

Інформація про тендер, скріншот: Telegram

Інформація про тендер, скріншот: Telegram

На усунення перерахованих недоліків замовник дав тиждень – до 31 липня. У протоколі від 1 серпня державна установа "Національний військовий меморіальний цвинтар" зазначила: тендерна пропозиція консорціуму "Білдінг Юа" відповідає умовам тендерної документації замовника.

За даними аналітичної системи Youcontrol, консорціум "Білдінг Юа" створено 4 липня 2024 року - наступного дня після оголошення тендеру на будівництво І черги Національного військового меморіального цвинтаря. Засновниками виступили три підприємства: "Євроелітбуд" (Одеса), "Акам" (Дніпро) та ПАТ "Броварське дорожньо-будівельне управління №50" (Київська область). Кінцевими бенефіціарами консорціуму записані одесити Олександр Ісаєв та Наталія Побережець.

З цікавого. До IV кварталу 2023 року співвласником Броварського дорожньо-будівельного управління №50 разом із киянином Віктором Гавриленком вважалася громадянка Росії Таміла Свиридова. Їй належало 9,8% статутного капіталу фірми. Наразі прізвище Свиридової не фігурує серед власників зазначеної компанії.

Як повідомлялося, меморіальний цвинтар під Києвом буде розрахований на 131,2 тис. могил і 5,2 тис. колумбарних ніш, де зберігатиметься прах українських героїв. Відстань до Києва від військового цвинтаря – 11 кілометрів.

Нагадаємо, відновлювати "Охматдит" буде маловідома компанія з удвічі завищеними цінами.

Раніше повідомлялося, управління "Укрнафти" викачує з бюджету 400 млн грн на місяць: відповідальний сидить у Чехії.

Також, "Інвестував" вкрадені в Україні гроші: в Італії заарештували €41 млн олігарха Федоричева.