Довгоочікуване рішення Вищої ради правосуддя (ВРП): відставка судді Верховного суду Валентини Симоненко залишається чинною. Раніше журналісти-розслідувачі знайшли у неї російський паспорт, проте ВРП не знайшов достатньо доказів, щоб скасувати її довічне утримання.

Валентина Симоненко, яка перебуває на почесній відставці, отримує близько 200 000 гривень на місяць із державного бюджету. Проблема виникла, коли з'ясувалося, що вона має російське громадянство.

Про це розповіли у "Слідстві.Інфо".

Документи судді Валентини Смирнової / фото: Схеми

За даними журналістів зі "Схема", Симоненко отримала російський паспорт у 2003 році, коли вже працювала суддею у Севастополі. Паспорта вже немає у дії, але його наявність викликала питання.

Популярні новини зараз

"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Відомо, що паспорт був виданий у станиці Вешенська Ростовської області, і у 2015 та 2017 роках Симоненка була зареєстрована у цьому регіоні. Це викликало сумніви, що вона справді відмовилася від російського громадянства, як це вимагає російський закон.

Прописка Валентини Смирнової / фото: Схеми

Як реагував ВРП?

ВРП розглядав ситуацію 25 липня 2024 року. Незважаючи на запити про відміну відставки, ВРП вирішив не діяти, оскільки не знайшов достатніх доказів наявності російського громадянства у Симоненка.

Служба безпеки України підтвердила, що вони не мають інформації про російський паспорт Симоненка. Також не було зареєстровано перетину кордону з росією з 2017 по 2024 роки.

Сама Симоненко стверджує, що не зверталася до російських органів та не отримувала російський податковий номер, хоча у 2015 році успадкувала земельну ділянку в Севастополі, що могло бути пов'язане з отриманням російської податкової документації.

Це не перший випадок, коли судді із російським громадянством залишаються на своїх постах. З початку війни в Україні ВРП вже ухвалив рішення про припинення відставки п'яти суддів із російським громадянством. Однак у випадку із Симоненком, рішення поки що не прийняте.

Нагадаємо, що з колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського будує нову віллу в Іспанії: ціна питання - 6 млн євро

Раніше ми писали про те, що депутат-невидимка Ігор Палиця збільшив стан у 12 разів на рік

Крім того, Знай.ua повідомляв, голова міграційної служби Івано-Франківської області б'є журналістів, щоб не розповідати про таємні мільйони та розкішні будинки