Багато українських депутатів отримують компенсації за оренду житла в Києві. За час війни з росією на це пішло 64,5 мільйона гривень. Однак не всі потребують цих виплат: деякі мають дорогий годинник, нерухомість за кордоном і великі суми на рахунках.

Журналісти виявили, що деякі депутати орендують квартири за понад 60 тисяч гривень на місяць. У той час як їхня зарплата не досягає цієї суми. На тлі цих витрат держава також оплачує відрядження та заробітні плати помічників народних обранців.

партія "Слуга народу", фото: Уніан

Найбагатшими серед отримувачів компенсацій виявилося кілька представників групи "Відновлення України". Наприклад, депутат Олег Воронько за 2022 рік отримав 237 тисяч гривень компенсації. У своїй декларації він вказав майже 1,5 мільйона доларів та понад 1 мільйон євро.

Євген Яковенко за два роки війни отримав понад півмільйона гривень компенсації, хоча у нього в декларації вказано 950 тисяч доларів та 830 тисяч євро.

Популярні новини зараз

Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат

Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все

Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного

ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів

Показати ще

Валерій Гнатенко отримав 434 тисячі гривень компенсації, але спільно з дружиною він має понад 3 мільйони гривень заощаджень.

Найпоказовішою стала історія депутата від "Слуги Народу" Євгена Петруняка. Він отримав 486 тисяч гривень компенсації, але забув вказати орендоване житло у декларації. Його дружина купила квартиру в Іспанії та інвестувала у польську нерухомість.

Депутат Владлен Неклюдов орендує квартиру в елітному ЖК у центрі Києва, де вартість оренди починається від 65 тисяч гривень. Його місячна зарплата – 57 тисяч гривень.

Ігор Негулевський, також із "Слуги Народу", відмовився говорити про свою орендовану квартиру, але журналісти з'ясували, що вартість оренди схожого житла починається від 60 тисяч гривень.

Юрій Камельчук заявив, що його зарплата у 40 тисяч гривень йде на оренду та повсякденні витрати, і він не розуміє дорогих покупок своїх колег.

Олександр Саліженко із "Руху Чесно" вважає, що процес компенсації оренди можна врегулювати. Апарат Верховної Ради та регламентний комітет мають спільно з НАЗК перевірити спосіб життя депутатів та зіставити їх витрати з деклараціями.

Депутати, які отримують компенсації, іноді живуть у розкішних умовах, купують дорогу нерухомість та автомобілі. Як стверджує Олександр Саліженко, бажання врегулювати це питання могло б призвести до змін у наступному скликанні Верховної Ради.

Компенсації за оренду житла, відрядження, поїздки Україною та за кордон, зарплати помічників – все це вимагає мільйонів гривень щороку. Громадськість ставить питання, наскільки виправдані ці витрати в умовах поточної війни та економічної кризи.

Нагадаємо, депутат Вікторія Сюмар побудувала розкішний маєток, "виживаючи" на зарплату 500 тис. грн на рік

Раніше ми писали про те, що " відбудовою" Херсона займеться компанія, пов'язана з місцевою поліцією та владою: вже дали 130 млн

Крім того, Знай.ua повідомляв, мільйонери масово тікають з країни: через яку причину багаті люди не готові жити навіть у столиці