Відповідь глави держави розмістили на сайті Офісу президента, пише Громадське.

У ній він подякував за активну громадянську позицію тим, хто долучився до підписання петиції, однак зазначив, що перш ніж звільнити Бугрова з посади, треба перевірити звинувачення проти нього, адже «обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях».

Крім того, Зеленський заявив, що зміни до Закону України «Про вищу освіту» щодо обов’язкового звільнення керівників закладів вищої освіти за розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку під час дії воєнного стану, які пропонує автор петиції, уже передбачені в чинному законодавстві щодо будь-якого громадянина України.

А втім, глава держави звернувся до Кабінету Міністрів та Офісу генерального прокурора, щоб там опрацювали порушені в петиції питання та поінформували її автора про результати.

Що передувало?

Петицію із закликом розірвати контракт із Бугровим «за розкрадання державного майна, корупцію та аморальну поведінку в умовах воєнного часу» опублікували на сайті Офісу президента 23 січня. Її ініціатором виступив Максим Луцик, який назвався тогорічним випускником Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Популярні новини зараз

З цими хворобами точно не мобілізують: які болячки помітить навіть ВЛК

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

У тексті петиції йдеться, що скандали, пов’язані з новим керівництвом університету, «кидають тінь» на його репутацію та «підривають довіру до системи вищої освіти».

Зокрема, автор звернення посилається на «махінації з бюджетними коштами» щодо харчування курсантів університету, про які писали українські ЗМІ. Саме через це, мовляв, і слід звільнити ректора Бугрова.

Сам Бугров закликав видалити петицію, бо вона, мовляв, порушує його конституційні права.

Звинувачення проти Бугрова

У січні журналіст проєкту «Наші гроші» Юрій Ніколов опублікував розслідування, у якому стверджував, що два столичні університети, зокрема КНУ, уклали з Міністерством оборони контракти на харчування військових.

Ціни в них перевищують ті, які пропонують інші постачальники. Так, КНУ просить у Міноборони 152,7 грн на добу за одну особу. У розслідуванні також ідеться, що університети отримали контракти без конкуренції на відкритих торгах.

Крім того, наприкінці лютого журналісти-розслідувачі знайшли в ректора КНУ квартиру в елітній столичній новобудові, на яку задекларованих коштів Бугрова не вистачило б.