Про це пише портал Антикор.

За підсумками 2023 року аж три державних діячі безпосередньо та неприховано лобіювали корпоративні інтереси спонсора війни, агресії росії в Україні - Philip Morris.

Серед народних депутатів-лоббістів «Філіп Морріс» лауреатом антипремії «Золота коса» стала Галина Янченко. Голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів, членкиня Комітету з питань економічного розвитку отримала «Бронзову косу».

Серед представників уряду, нагороджених «Золотим гальмом» за дії в корпоративних інтересах тютюнової індустрії, передусім, «Філіп Морріс», - Олександр Мельниченко та Сергій Цівкач, нинішній та колишній (2020 – грудень 2023) директори державної установи «Офіс із залучення та підтримки інвестицій».

Як відзначають організатори антипремії, Галина Янченко не голосувала за поправку № 174 до законопроєкту № 9206, яка передбачала заборону видимого розміщення тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях торгівлі та спрямована на виконання міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ. Незважаючи на звернення громадськості та заклик бойкотувати участь, представляла Україну на міжнародній конференції «BALKAN AND BLACK SEA PERSPECTIVES 2023», організованій «The NATO Defense College Foundation» у партнерстві з тютюновою компанією «Phillip Morris Italy», яка є частиною транснаціональної тютюнової компанії «Philip Morris International». PMI є визнаним НАЗК міжнародним спонсором війни проти України. Участь міжнародного спонсора війни у безпековій конференції дискредитує зусилля України у протидії фінансування Росії.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Стосовно О.Мельниченка та С.Цівкача, то організатори відзначають: «У червні 2023 року державна установа «Офіс із залучення та підтримки інвестицій» (Юкрейнінвест) повідомила про сприяння компанії Philip Morris International для розвитку виробництва та продажу українцям своєї наркотичної продукції. Після того, як ГО «Життя» подала заяву до Кабінету міністрів та РНБО про неприпустимість такого сприяння, усі згадки про співпрацю з PMI на сайті держустанови зникли. Також Юкрейнінвест висловила пропозицію відхилити проєкт Закону про заборону видимого розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі, поданий Держпродспоживслужбою на громадське обговорення. Тим самим «Юкрейнінвест» протидіє виконанню Україною міжнародних зобов’язань, передбачених РКБТ ВООЗ, та захисту молоді від приваблення до куріння, що співпадає з інтересами тютюнової індустрії».

Антипремія «Золота коса», присуджується народним депутатам та урядовцям за лобіювання інтересів тютюнової індустрії, що суперечить інтересам захисту здоров’я громадян. Цю нагороду було започатковано у 2011році. «Золота коса» символізує те, що політики, які просувають інтереси тютюнових компаній, «косять» гроші, одночасно забираючи життя громадян України.

«Сприяння урядовою установою веденню бізнесу транснаціональною тютюновою компанією є абсурдним та неприпустимим, тим більше коли ця компанія Philip Morris, міжнародний спонсор війни проти України та найбільший платник податків на росії серед міжнародних компаній. Дії «Юкрейнінвест» прямо суперечать Закону України №2899-IV, який передбачає реалізацію Кабінетом Міністрів державної політики щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, а також міжнародних зобовʼязань України, передбачених РКБТ ВООЗ», — наголосив Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

У свою чергу Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя» зазначив:

«У 2023 році втручання тютюнової індустрії та співпраця з окремими політиками дозволили зберегти основне джерело реклами тютюнових та нікотинових виробів — сигаретну викладку. За даними опитування КМІС, 32% українців помічають таку рекламу саме в місцях торгівлі. Таким чином, депутати, які діяли в інтересах тютюнової індустрії, відтягнули на невідомий термін імплементацією міжнародних зобовʼязань відповідно до Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та проігнорували суспільний запит».

Окрім того, Міністерство фінансів України ухвалило рішення надати в тому числі міжнародному спонсору війни - компанії Philip Morris International податкову преференцію на 5 мільярдів гривень щорічно.

Ухвалення податкової преференції для ТВЕН, ініційованої Міністерством фінансів України, призведе до недоотримання в Держбюджет України щонайменше 5,2 млрд грн щороку. Всупереч інтересам України ці кошти з кишень громадян ітимуть на користь тютюнових компаній, включно з міжнародними спонсорами війни.

Тобто Кабмін пропонує надати податкові пільги великим тютюновим корпораціям Philip Morris International та Japan Tobacco International в часи, коли у бюджеті України величезний дефіцит, а ЗСУ потребують боєприпасів. Тим більше, коли найбільшим бенефіціаром таких преференцій буде компанія, що платить у бюджет РФ мільярди доларів податків.

За інформацією Національного агентства з питань запобігання корупції України, Philip Morris International є одним із міжнародних спонсорів війни. НАЗК внесло цю компанію до свого переліку у серпні 2023 року. І хоча Philip Morris заявив про намір продати свій російський бізнес ще на початку війни, він досі цього не зробив та продовжує працювати в Росії. Ця тютюнова компанія є найбільшим міжнародним платником податків до бюджету країни-вбивці, так у 2022 році вона заплатила до бюджету росії 4,756 мільярди доларів. Ці податки використовуються для фінансування війни проти України, зокрема для закупівлі зброї та боєприпасів, які вбивають українців.