Про це пише портал Фром.Юа.

У січні 2024 року Бюро економічної безпеки направило до суду справу про легалізацію 1,3 млрд грн та ухилення від сплати 300 млн грн податків монопольним дистриб'ютором сигарет "Тедіс" одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, який до повномасштабного вторгнення посідав 46 місце в списку від Forbes.

Як і очікували багато аналітиків, самого Кауфмана, незважаючи на довгий шлейф кримінального та адміністративного переслідування, ця справа не торкнулася – головним підозрюваним був призначений директор Тарас Корніяченко.

Почата в грудні 2022 року із затримання НАБУ "чорна смуга" в житті Кауфмана однозначно закінчилася. Так було завжди. Уся історія судів з Кауфманом говорить про те, що ця людина та її бізнес має в Україні преференції, які дозволяють уникати будь-якої відповідальності.

З останніх гучних справ – скасування Верховним судом штрафу Антимонопольного комітету України в 6,5 млрд грн за змову на ринку торгівлі сигаретами між Тедісом Кауфмана та міжнародними тютюновими компаніями British American Tobacco, Philip Morris International, JTI та Imperial Tobacco.

Популярні новини зараз

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Найважча справа з тих, під слідством у рамках якої перебуває Кауфман – це справа Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури НАБУ – зі звинуваченнями у створенні злочинної організації в Одесі, яка, як спрут, проникла у всі питання життя міста – забудова, тендери, робота комунальних підприємств. Класичний мафіозний набір, яким Кауфман та його бізнес-партнери замінили на «господаря Одеси» Володимира Галантерника.

Майже відразу Кауфману знизили суму застави і він негайно вийшов із СІЗО. І навіть додавання нових епізодів злочинної діяльності, включаючи заволодіння майном одеського аеропорту, не змогло затримати бізнесмена під вартою.

Все йде до того, що гучна справа розвалиться ще до суду і обвинувальні акти матимуть лише одеські чиновники. Не виключено, що хтось із них отримає навіть терміни. Умовно.

При цьому правоохоронна система абсолютно ігнорує той факт, що Тедіс Кауфмана - це перейменована компанія "Мегаполіс-Україна" - "дочка" російського "Мегаполіса" олігарха Ігоря Кесаєва (власника російської збройової компанії "Завод ім. Дегтярьова"), яка зараз виробляє гармати, ракети та стрілецьку зброю для вбивств українців на війні). "Тедіс" ("Мегаполіс") захопив ринок ще за часів, коли країною правила "родина Януковича" - відтоді Кауфман лише посилив свої монопольні позиції, уникаючи будь-якої відповідальності.

І ще. Кабмін України днями вніс до парламенту проект закону , згідно з яким податкова преференція для електронних цигарок становитиме 20%. Експерти прямо називають власника "Тедіс" лобістом цього законопроекту.

За розрахунками фахівців ГО «Життя», ухвалення податкової преференції призведе до недоотримання до бюджету 15 млрд грн за 2025-2028 роки, і з кожним наступним роком збитки бюджету становитимуть 2 млрд грн. «Таким чином, до 2030 року втрати України становитимуть не менше 25,4 млрд грн. Попри інтереси України, ці кошти з кишень громадян будуть йти на користь тютюнових компаній, включаючи міжнародних спонсорів війни», - йдеться у заяві громадянських активістів.

Наприкінці 2021 року Кауфман, заручившись підтримкою двох впливових «Слуг народу», вже намагався лобіювати виправлення №144 до сумнозвісного законопроекту №5600. Правка не просто посилила б, а й узаконила б монополію "Тедіса" на цигарковому ринку. Але Верховна Рада, на диво, тоді не пішла назустріч домаганням проросійського магната.

Сподіваємося, що нардепам і зараз вистачить здорового глузду зупинити процес збитків бюджету України, а суддям – поставити жирну крапку в кримінальній кар'єрі любителя «російського світу» Бориса Кауфмана.

Як повідомлялося, "Тедіс" є фактичним монополістом роздрібного ринку сигарет в Україні. За даними компанії, її частка становить 50%. Експерти вважають, що частка «Тедісу» близька до 80%.

Борис Кауфман – одеський бізнесмен, видавець журналу «Фокус», який у 2021 році оцінив статки Кауфмана у 320 млн доларів. Окрім «Тедісу», Кауфман у партнерстві з Олександром Грановським керують кількома готелями через компанію Vertex Hotel Group-«Брістоль», «Лондонська» в Одесі та «Президент готель» у Києві. Кауфман також був власником двох збанкрутілих банків – Фінбанку та Платинум банку .