ЗМІ відомо, що голова ради директорів Аеропорт «Київ» (Жуляни) залишив країну за 9 днів до початку повномасштабної війни у 2022 р. Виникають питання, ким був попереджений Костржевський про майбутнє вторгнення Росії і чому залишив аеропорт Жуляни без нагляду.

Костржевський обіймав посаду генерального директора міжнародного аеропорту «Київ»(Жуляни) у 2009-2011рр., потім з 2011 року і до теперішнього часу очолив раду директорів.

Крім того, компанія «Майстер-авіа», що управляє аеропортом, одним з бенефіціарів якої є Костржевський, і олігарх російського походження Андрій Іванов, до 2060 року орендує майно аеропорту.

Із чим пов’язаний завчасний виїзд Костржевського через привілейований пункт кордону з Республікою Білорусь? Так чи інакше, Костржевський був попереджений про майбутню повномасшатбну війну в Україні. Його виїзд за кілька днів до вторгнення говорить про те, що Костржевський або сам агент кремля, або перебуває у тісній комунікації із кремлівськими агентами. Постає питання, як давно Костржевський міг ділитися з РФ інформацією державного значення про стратегічний об’єкт «Жуляни», і чиї рекомендації він виконав, так «вчасно» залишивши Україну.

Легкість, з якою Костржевський виїхав напередодні війни, говорить про те, що в разі захоплення Жулян армією Росії, Костржевський, «перевзувшись», підніс би аеропорт ворогові «на блюдечку» з усіма своїми керуючими можливостями, оскільки своєю відсутністю «на місці» просигналізував ворогам – злітна смуга може бути у розпорядженні російських військ. Але, на превелике щастя, загроза захоплення аеропорту минула, а Денис на роботу так і не повернувся. Сумнівів немає, що Жуляни Костржевський поділив би з РФ ефективно, якби взагалі не презентував на знак вірності. Адже вміння пристосовуватися до різного роду влади – десятиліттями відточена навичка. Так, політична кар’єра Костржевського бере свій початок із часів правління Партії регіонів. І незважаючи на Революцію гідності, Костржевському вдалося вистояти та пристосуватися до влади, яка очолила державу після подій 2013-2014 років. та втечі Януковича.

Популярні новини зараз

Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

З початку війни, яку Костржевський особисто і не баче, Аеропорт «Київ» зазнавав неодноразових обстрілів з боку Росії, що мали катастрофічні та руйнівні наслідки. Так у лютому 2022 р. постраждав житловий будинок від ракети, що, вірогідно, прямувала у бік аеропорту.

Пстраждав житловий будинок від ракети, що, вірогідно, прямувала у бік аеропорту

До цього дня Костржевський в Україну так і не повернувся, і своє життя присвячує Іспанії. Неодноразово висвітлювалося в медіа, що у народі так званий батальйон «Іспанія» увійшли представники української еліти, яких війна «не стосується». І доки ЗСУ та громадянське населення веде кровопролитну боротьбу з РФ, переживає всі жахливі наслідки війни, чиновники, в т.ч. і Костржевський, підкорюють іспанські простори, набуваючи розкішної нерухомості, і насолоджуються всіма принадами Середземномор’я. Навіть якщо припустити, що для Дениса Костржевського виїзд за 9 днів до початку війни був запланованим відрядженням, тривалість цього відрядження суттєво затяглася. Інформації про повернення Дениса Костржевського до України немає.

Крім того, стало відомо, що в Консульстві України в Малазі (Іспанія) в жовтні 2022 р. Денисом Костржевським була оформлена довіреність на управління бізнесом та розпоряджання майном на Закорчемного-Спіженко Олега Орестовича. Закорчемний-Спіженко відомий у вузьких колах адвокат-ловелас. І швець, і жнець, і на дуді ігрок, а тепер керує і бізнесом Костржевського. По факту, чорна каса низки ТОВ Костржевського очолена Закорчемним. Що обʼєднує цих людей? Вочевидь схильність до корупції та професійні шахрайські навички «смотрящего на месте» Олега Закорчемного.

Закорчемний Олег Орестович, фото: Facebook

Також ЗМІ стало відомо, що Денис Костржевський придбав нерухомість в Іспанії м. Марбелья за 8 млн. доларів у проросійського та одіозного олігарха Дмитра Фірташа. Дороговартісна покупка стає примітною в розрізі інформації про те, що в 2016 році та сама компанія «Майстер-Авіа», яка управляє аеропортом (в якій Костржевському належить менше 25% статутного капіталу), була фігурантом дослідження законності процедури закупівлі автомобілів спеціального призначення аеропортом «Київ». Суд вважав, що продаж автомобілів (продавцем виступало ТОВ «Майстер-Авіа») був розтратою коштів аеропорту. У розслідуванні також фігурувало ТОВ “КУА “Ніка-Інвест”, у якому Костржевському належить 50% статутного капіталу. Ревізія під час перевірки даних фактів встановила неефективне використання коштів аеропорту на суму 1,1 млн грн, прибуток від якого отримали у “Майстер-Авіа”. Крім того, у тому ж 2016 році Генеральна прокуратура розслідувала легалізацію коштів, отриманих «Майстер-Авіа» від управління аеропортом «Київ»: компанія Костржевського перераховувала більшу частину коштів на рахунки ТОВ «Фріланс-транс», які надалі конвертувалися через підприємства, які мають ознаки фіктивності та фактично використовувалися для розкрадання державних коштів аеропорту «Київ» та мінімізації податкових зобов’язань.

Інакше кажучи, безпосереднє відношення Костржевського до «кормушки» аеропорту та водночас відповідальна посада у Жулянах непоміченою не залишилася і корупційна складова у його роботі все одно виявилася.

Гірка правда для України, але вже традиційна схема для посадовців – вкрадені державні кошти призначені для виконання бажань корупціонерів за кордоном: купівля Денисом Костржевським вілли у м. Марбелья за 8 млн. доларів. Але надія на повернення в Україну награбованого капіталу залишається, а цьому передує розслідування правоохоронних органів.

І все ж, ким був попереджений Костржевський про початок кровопролитної війни на Батьківщині? Хто заздалегідь повідомив Денису про те, що небо над Україною закриється, та кордони для виїзду чоловіків також? Виїзд Костржевського напередодні війни, раптово розпочаті обстріли аеропорту, 2-х річне його відсиджування в Іспанії, придбання дороговартісної нерухомості в м. Марбелья, перебування його в оточенні російських олігархів – перелік таких обставин викликає у розслідувачів-журналістів безліч питань як до самого Костржевського, так і до його дорадників. Але поки що встановимо закономірності у діях Костржевського:

  1. Чому заздалегідь попереджений Костржевський залишив Україну за 9 днів до початку війни у лютому 2022 р. через кордон із Республікою Білорусь. Адже як правило, через кордон із Білоруссю виїжджають люди, які мають непрості зв’язки як із самою Білоруссю, так і з РФ. Костржевський сам агент кремля чи тісно пов’язаний із агентами РФ?
  2. Костржевський залишив без власного нагляду стратегічно важливий об’єкт Аеропорт «Київ»(Жуляни) у найважчий для України час. Сам аеропорт незабаром став ціллю численних обстрілів з боку РФ. Пульт управління зі зливу інформації в руках голови ради директорів, а сам голова Костржевський далеко за межами України. Чи мав Костржевський допуск до державної таємниці і з яким грифом, вірогідно, розбиратиметься профільна служба.
  3. Чому голова ради директорів Костржевський залишив стратегічний обʼєкт аеропорт Жуляни на свавілля, і що відбувалося із злітною смугою після 24 лютого 2022 року, а головне – чим усе це обернеться для національної безпеки та бюджету України у теперішньому.
  4. Іспанія — зосередження російських олігархів і бізнесменів, а саме м. Марбелья — улюблене місце відпочинку та зосередження розкішних вілл російських багатіїв. Чому, а головне — навіщо Денис віддав перевагу оточенню саме цих осіб, а не своїх співвітчизників?
  5. Придбання вілли в Марбельї у проросійського оліграха Дмитра Фірташа за 8 млн дол., а такі угоди між випадковими знайомими зазвичай не трапляються. Тіснота зв’язків, а також законність угоди Костржевського та Фірташа неодмінно будуть встановлені у наступних журналістських розслідуваннях, а в майбутньому – і компетентними державними органами.
  6. Яку роль у долі Дениса Костржевського відіграють віце-консули України в Іспанії та чому надають допомогу нашим «патріотам-втікачам»?
  7. Скільки можна було б придбати безпілотників чи бронежилетів для ЗСУ за кошти, якими у військовий час він розпоряджається, рятуючи проросійських олігархів?

Майбутні журналістські розслідування відповіді на ці питання обов’язково з’ясують, адже після перемоги Україна стане найперспективнішою державою, а злочинців та політичних пристосуванців буде покарано відповідно до закону. І найголовніше — більше ніколи не допускати в політику та управління стратегічно важливими об’єктами таких осіб як Денис Костржевський.