"Агентство закупівель у сфері оборони" (ДП "Державний оператор тилу"), яке очолив Арсен Жумадилов, на двох останніх тендерах завищило ціни на харчування для армії на суму близько 1,5 млрд грн, пише "Апостроф" у статті про діяльність новодержавного державного підприємства Міноборони.

Видання зазначає, що ціла низка ЗМІ та аналітиків звернула увагу на два останні тендери, оголошені «Агентством» (на суму 3,76 млрд і 3,06 млрд грн) і на те, що ціни на набори харчування там вже завищені.

«Різниця у вартості одного набору начебто не велика. Але завдяки масовості закупівель ці два тендери загалом стали дорожчими на 1,5 млрд грн», - стверджується в публікації.

Така «накрутка», зазначають автори, робиться спеціально на користь самих чиновників нового державного підприємства.

«З цієї суми (1,5 млрд) чиновники Агентства під керівництвом Жумадилова отримали особистий "навар" на 28 млн грн», – повідомляє «Апостроф».

Популярні новини зараз

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

"Нові схеми в дії, і це лякає. Не хочу вживати слово прокладка щодо ДП, але подумки все одно вважаю, скільки дронів можна купити за 28 млн грн" , - цитує видання аналітика Олега Постернака.

У статті пояснюється: на початку створення «Агентства закупівель у сфері оборони» було закладено бізнес-механізм його фінансування. З кожного договору державне підприємство отримує на свої потреби 0,4%.

«Якщо тендеряться контракти на кілька мільярдів – чиновникам відстібаються десятки та сотні мільйонів гривень. Чим вище ціни лотів – тим більше мільйонів йде до бюджету працівників Агентства, яке має реформувати закупівлі для ЗСУ», - пояснює «Апостроф» причину таких цінових накруток.

За словами політолога Євгена Магди, якщо раніше послуга з організації харчування одного військовослужбовця коштувала 107 гривень на день, то тепер – 137 гривень.

Отже, на рівному місці ця додаткова дельта коштуватиме бюджету на день 30 млн, на місяць – 900 млн, на рік – майже 11 млрд грн.