Декларації народних депутатів України за 2022 рік привертають все більшу увагу суспільства. Виявляється, кожен третій депутат за перший рік війни придбав новий автомобіль чи нерухомість.

Дослідження порталу ЕП показало, що більшу участь у цій "програмі закупівель" беруть представники партії "Слуга народу" та бізнес-групи "Довіра".

Роман Мулик з партією "Слуга народу" / Фото: Фейсбук

Згідно з аналізом, у 2022 році депутати заявили про закупівлю 134 нових автомобілів, що сталося лише за перший рік повномасштабної війни. Також стало відомо, що за цей же рік нардепи придбали 260 нових об’єктів нерухомості.

Mercedes і Lexus стали провідними компаніями в світі автомобілів для депутатів. Вони, схоже, готові поклястися в любові до цих брендів.

Популярні новини зараз

Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку"

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

Mercedes-Benz GL 550 - фото rent-car.kiev.ua

Незважаючи на загальне зростання активів, з лютого 2022 року частка депутатів, які володіють автомобілями та нерухомістю, знизилася. До цієї дати у власності народних депутатів було 58% автомобілів і 59% нерухомості, а після цієї дати ці цифри впали до 45%.

Проте більша частина задекларованого майна перебуває в оренді чи на «іншому праві користування».

Фото: Lexus LX 2022 року

Сервітут - це право власника земельної ділянки на користування частиною сусідньої території для певних потреб. Таким чином, депутати можуть користуватися земельними ділянками чи нерухомістю, не будучи їх безпосередніми власниками.

Стосовно транспортних засобів це може означати, що депутати користуються автомобілями родичів чи друзів. Такий підхід дозволяє уникнути прямого володіння автомобілем, але при цьому використовувати його в повсякденному житті.

Офіс "Слуг народу" в Дніпрі / фото: відкриті джерела

Тож якщо ви бачите нардепа на "крутій машині", то це може бути не його власність, а "інше право користування".

Експерти відзначають, що зміна способу володіння нерухомістю може бути пов'язана з впливом війни, під час якої багато українців вважають за краще не інвестувати в нерухомість.

Щодо автомобілів, то передбачається, що депутати уникають демонстрації факту їх придбання під час бойових дій.

Раніше ми писали, що українці звинуватили нардепа Гончаренка в розгоні російських фейків і ажіотажу, обранець відповів виборцям: «Ідіть собі на хуй».

Крім того, Знай.ua повідомляв, що ви вже вільні? Підозрюваному у хабарництві голові райради суд повернув гроші та телефон

Також стало відомо, що Максим Жорін пояснив, навіщо відправляти депутатів в окопи: "Шоу для недорозвинених"