Про це пише портал Акценти.

Спільнота сповнилися здогадками, що це означає: чи дійсно для сумської податкової ввімкнули соціальний ліфт, який дозволив призначити насправді фахову особу з низів, чи, можливо, для цієї особи мав місце хоча і вузький, податковий, проте подвиг чи визначні здобутки.

Але все ж таки після останніх відверто невдалих призначень в податковій більше шукали втаємничені причини. Дехто навіть пов‘язував це призначення з появою в області суворого та дисциплінованого генерал-лейтенанта Володимира Артюха, який віднедавна став головою Сумської обласної військової адміністрації.

Саме призначення у податковій відбулося без офіційних представлень, що стало звичним протягом останніх років. Кадрова політика, вибудувана куратором податкової Данилом Гетьманцевим, не передбачає інформування суспільства про призначення, щоб не привертати зайвої уваги до відданих особисто йому осіб. До того ж, законодавчою особливістю є форма призначення обласних керівників податкової нагорі, у Києві. Останнім часом навіть без імітації конкурсу.

Саме тому відкидається припущення про пов‘язаність нового податкового керманича із Володимиром Артюхом, оскільки роль голови військової адміністрації обмежена до формального погодження кандидатури, фактично призначеної Гетьманцевим.

Популярні новини зараз

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Ми зумисне так довго не називали ім‘я нового начальника податкової Артема Снєжка, оскільки пересічним громадянам воно мало про що говорить. Проте, імена його дійсних покровителів є досить відомими, особливо з огляду на війну, яка точиться другий рік.

Офіційна біографія Артема Снєжка досить стримано розповідає про його щаблі кар‘єрного зростання та здобутки, які б вказували на перевагу перед іншими сотнями податківців Сумської області. Декілька років служби у податковій міліції за часів Азарова-Ярошенка. У Сумській області з революційного 2013 року, проте прибув до її початку. Більшу частину сумської частини кар‘єри був керівником напрямку боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Перебравши події останніх років, і передвоєнних, і цих півтори роки російської агресії, не згадавши жодних гучних справ щодо відмивання доходів, не покладаючись на пам‘ять, вирішили звернутися до Інтернет-пошуковиків.

Очікувано, у відкритих джерелах виявилось доволі мало згадок про Артема Снєжка, тому припущення щодо призначення видатного борця з відмиванням злочинних доходів виявилось хибним.

Проте, деяка інформація, видана на запит, з огляду на повоєнні часи, суттєво насторожила.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень нам зустрілась згадка про ОСОБУ_5, який працює завідувачем сектору боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом в ГУ ДФС у Сумській області. Нажаль, захист персональних даних в нашій демократичній державі розповсюджується на кожного громадянина, незалежно від того, є він злочинцем, чи добропорядним громадянином, тому чіткої уяви щодо імені цієї ОСОБИ_5 ухвала суду не дає. Проте, співставлення офіційної біографії Артема Снєжка та дати ухвалення судового рішення дають підстави вважати, що мова в ухвалі суду йде саме про нього.

Ба більше, у період, який охоплює ухвала, Артем Снєжко також працював керівником того ж напрямку боротьби з відмиванням доходів.

Сама ухвала є доступною у реєстрі судових рішень за посиланням.

Про що ж мова у справі, та що скоїла ця ОСОБА_5, яка стала фігурантом ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва.

Як йдеться в ухвалі, Головним слідчим управлінням Національної поліції України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017201010000064 від 15.03.2017 за фактами привласнення грошових коштів державних підприємств у великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 191 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що починаючи з жовтня 2016 року директор ТОВ «Українська машинобудівельна техніка», за попередньою змовою із службовими особами інших пов`язаних з ним суб`єктів господарської діяльності та службовими особами відокремлених підрозділів ПАТ «Укрзалізниця», за результатами проведення конкурсних торгів, щодо закупівлі товарно-матеріальних цінностей для потреб ПАТ «Укрзалізниця», укладали удавані договори поставки запчастин до потягів та вагонів серед інших і з директором і учасниками ТОВ «Армапром», внаслідок чого завдали матеріальної шкоди ПАТ «Укрзалізниця».

Разом з тим, встановлено, що директор ТОВ «Українська машинобудівельна техніка», всупереч умовам укладених за результатами проведених конкурсних торгів договорів щодо постачання товарно-матеріальних цінностей для потреб відокремлених підрозділів ПАТ «Укрзалізниця», за попередньою змовою із службовими особами цих відокремлених підрозділів та іншими пов`язаними з ним суб`єктами господарської діяльності, здійснювали поставку запчастин до потягів та вагонів, які по своїм технічним характеристикам не відповідали якості, раніше були у використанні або їх походження не відповідає зазначеному в договорах.

До вчинення даного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, який працює завідувачем сектору боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом в ГУ ДФС у Сумській області та підтримує прихований зв`язок із ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, який являється власником ТОВ «Армапром», ЄДРПОУ 3260243, та має пряме відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Українська машинобудівельна техніка», ЄДРПОУ 40783148, що свідчить про причетність його до зазначених кримінальних правопорушень.

Тобто, з тексту ухвали виходить, що Артем Снєжко, тодішній завідувач сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, є причетним до кримінального правопорушення щодо привласнення грошових коштів ПАТ «Укрзалізниця», тобто до правопорушення, з яким він мав боротися на займаній посаді.

Новини того періоду вказують, що СБУ в Полтавській області виявила підпільний цех з виробництва обладнання будівництва вагонів на суму 400 млн гривень, яке реалізовувалось на ПАТ «Укрзалізниця». Вживані або непридатні запчастини перефарбовували, відновлювали і поставляли як нові на вагонобудівні заводи. Враховуючи, що на Укрзалізниці щодня розкрадають близько 150-170 вантажних вагонів, фіктивні компанії займалися лише легітимізацією тіньового ринку вживаних деталей.

Ще однією складовою діяльності злочинної групи була легалізація контрабанди запчастин до вагонів з Росії. Нажаль, радянська форма кооперації виробництва розосередила підприємства майже по всій території союзу, тому в Україні деякі складні компоненти не виробляються і досі. У 2016 році ПАТ «Укрзалізниця» оголосила про відродження виробництва вантажних вагонів. Для цього були потрібні російські деталі, які було неможливо закупити напряму у російських виробників, тому їх закупівля, за прикладом закупівель в Укроборонпромі, здійснювалась через фіктивні фірми-прокладки.

Також паралельно було виявлено закупівлю гальмівних колодок на суму 20 млн гривень, які теж були непридатними для використання, але були закуплені й прийняті ПАТ «Укрзалізниця».

Загалом, як виявилось, розмах розкрадання на ПАТ «Укрзалізниця» значно перевищував масштаби схем в оборонці часів пізнього Порошенка.

Під час перевірки рахунків ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» Служба безпеки України встановила, що тільки 20 відсотків коштів, отриманих від ПАТ «Укрзалізниця», йшли на закупівлю запчастин до рухомого складу. Решта витрачалася, нібито, на закупівлю побутових товарів та харчових продуктів. А по факту просто перераховувалася на рахунки конвертаційних центрів для обготівкування.

Але, примітним є навіть не сам факт причетності Артема Снєжка до злочину, а факт зв‘язку із власником ТОВ «Армапром». Також цікаві юридичні особи, перелічені в ухвалі.

Зокрема, це металургійне підприємство «Дніпродзержинський сталеливарний завод». Біографія Артема Снєжка вказує, що він є уродженцем міста Каменське Дніпропетровської області, це колишній Дніпродзержинськ.

Та навіть не це дивує, а наявність у переліку заводів російської федерації, з якою станом на 2016 рік вже точилася гібридна війна: ВАТ «МТЗ Трансмаш», (Россия), ПАО «Челябинський кузнечно прессовьій завод» (Россия), «Уральское предприятие железнодорожного транспорта» (Россия).

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, ухвалив клопотання про надання дозволу на проведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 задовольнити. Метою обшуку були відшукання та вилучення документів щодо проведення у 2016-2017 роках закупівлі запасних частин до потягів, вагонів і комплектуючих елементів у ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» та інших пов`язаних з ним суб`єктів господарської діяльності, статутних документів та печаток і штампів підприємств, актів перевірок зазначених суб`єктів господарської діяльності та приховання окремих матеріалів перевірок та їх результатів.

Обшук мав відбутися у проміжок часу з 08 лютого по 08 березня 2018 року, проте, інформація щодо його фактичного проведення, результати, як і факт закриття кримінального провадження на теперішній час відсутні.

Залишається з‘ясувати, хто саме є тією втаємниченою ухвалою ОСОБОЮ_7, власником ТОВ «Армапром», з якою мав прихований зв`язок Артем Снєжко.

За даними агрегаторів бізнес-інформації, станом на початок 2018 року співзасновником ТОВ «Армапром» виступала донька біглого екс-міністра оборони Павла Лебедєва Альона Лебедєва.

За інформацією від 2 листопада 2022 року, СБУ повідомила про підозру дочці екс-міністра оборони України. Співробітники Служби безпеки викрили на антиукраїнській діяльності дочку колишнього міністра оборони України (2012-2014 років). За матеріалами слідства, вона керувала підприємствами, які постачали товари та обладнання для оборонно-промислового комплексу рф.

Київська міська прокуратура заочно повідомила жінці про підозру за ч. 3 ст. 27, ст. 110-2 Кримінального кодексу України – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Раніше речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко у червні 2022 року повідомив, що колишній міністр оборони Павло Лебедєв, екс-голова СБУ Олександр Якименко, екс-міністр МВС Віталій Захарченко, екс-заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв, за даними СБУ, відігравали та продовжують відігравати важливу роль у взаємодії із російською агентурою в Україні та подальшому плануванні захоплення влади.

У вересні 2022 року за іронією долі Павло Лебедєв став головою громадської ради при управлінні Федеральної податкової служби по тимчасово окупованому Севастополю.

За словами Василя Малюка, голови СБУ, Служба безпеки провела безпрецедентну операцію і викрила ворожий центр по підготовці так званих «кротів» – скритих агентів московського впливу. Їх відправляють в Україну для підривної діяльності. Сивкович може використовувати колишні робочі контакти в Україні для розгортання мережі агентів.

Багато років помічником Володимира Сівковича, який нині обвинувачений у державній зраді, був Данило Гетьманцев, нинішній народний депутат і керівник податкового комітету Верховної Ради, який фактично формує податкову політику держави. І Гетьманцев був помічений у дуже неоднозначних ініціативах, які експерти навіть назвали «податковими диверсіями».

Данило Гетьманцев після отримання певних повноважень від Офісу президента, продовжуючи славетну традицію використання помічників, призначив вже свого помічника Євгена Сокура заступником голови Державної податкової служби. Саме з Євгеном Сокуром погоджувалось питання призначення Артема Снєжка до сумської податкової. За інформацією інтернет-ЗМІ, протекцію Артему Снєжку склав Олександр Семченко, членом команди якого і був Артем Снєжко протягом його перебування на посаді голови податкової Сумщини у 2013-2014 роках.

Олександр Семченко після перемоги Революції Гідності інтегрувався у медійний проект головного ОПЗЖ-шника Віктора Медведчука та до останніх днів перед повномасштабною агресією виступав на політичних ток-шоу з радикальними антиукраїнськими наративами. До лютого 2023 року був змушений переховуватись у місті Київ. Після втечі до Росії та повернення у кубло зрадників Сівковича-Лебедєва почав пропонувати відданих йому осіб до зайняття відповідальних посад у державних органах України.

Станом на теперішній час засновником ТОВ «Армапром» є ТОВ «Промуніверсалгруп», ЄДРПОУ 35742246, з Юрієм Грудиною. ТОВ «Промуніверсалгруп» зареєстроване у місті Суми, та, судячи з інформації з порталу державних закупівель системи Prozorro, також тривалий час здійснює постачання запчастин для потреб ПАТ «Укрзалізниця».

Проте, перелік сумнівних тов-ок, як і й досі сидять на тендерах ПАТ «Укрзалізниця», не обмежується наведеними.

Як повідомляла СБУ того ж 2018 року, за адресою в місті Каменське під час обшуку були знайдені печатки та документи ТОВ «Рокадатрейд», ЄДРПОУ 40854700, яке мало сумське коріння та було оформлене на тренера з вільної боротьби Олександра Костюка.

Тут необхідно згадати про таємничу ОСОБУ_7 з ухвали слідчого. За збігом обставин, колишній співвласник ТОВ «Армапром» Дмитро Лісовий, уродженець міста Дніпродзержинськ (Каменське), виявився колегою по цеху єдиноборств Олександра Костюка, а саме Президентом Федерації Кіокушин-кан України.

За даними тих же агрегаторів бізнес-інформації, увесь цей час Олександр Костюк був засновником декількох фірм, які змінювали одна одну на тендерах Укрзалізниці: ТОВ «Формінвестгруп», ЄДРПОУ 38136779, ТОВ «Торговий дім Залізничник», ЄДРПОУ 42496677.

Останнє, за даними Prozorro, на теперішній час постачає ПАТ «Укрзалізниці» будівельні матеріали, склопакети, поролон.

Необхідно зауважити, що у Сумській області є ще один завод з орбіти Павла Лебедєва – ПРАТ «Свеський насосний завод», ЄДРПОУ 05785454.

Як свого часу з‘ясували журналісти проекту «Схеми», завод постачає продукцію до Росії пороховим заводам Казані та Пермі. Ці підприємства виробляють порох для стрілецької зброї, а найстрашніше, комплектуючі для РСЗВ «Град» та «Смерч», комплексів ППО, двигунів ракет класу «повітря-повітря».

Таким чином, Артем Снєжко протягом всіх восьми років війни з Росією був і залишається провідником інтересів Павла Лебедєва, або, як заведено у злочинному світі, є «смотрящім» від нього.

Днями, а саме 12 травня 2023 року Володимир Зеленський нарешті наклав санкції і на Альону Лебедєву. Це означає, зокрема, блокування активів, обмеження торговельних операцій (повне припинення); зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Проте, побачимо, чи будуть дії Артема Снєжка послідовними та відповідальними та чи будуть заблоковані ПРАТ «Свеський насосний завод», ТОВ «Промуніверсалгруп», ТОВ «Торговий дім Залізничник», як це сталося з сумським виробником речового забезпечення для ЗСУ та Нацгвардії ТОВ «Шервул».