Міністр інфраструктури Олександр Кубраков не брав участь в візиті президента України Володимира Зеленського в Сполучені Штати Америки ймовірно через небажання американських колег мати справу з чиновниками, які мають відношення до корупції.

Про це йдеться в статті "Незручний міністр": чому керівник Міністерства інфраструктури не поїхав в США".

Так, за словами журналістів, представники Держдепу США навряд чи хочуть мати справу з людьми, які мають відношення до корупції.

"В рамках великої політики представники США для противаги зростання впливу Китаю обговорюватимуть можливості інвестицій і розвитку портової промисловості та залізничного транспорту. Кубракова в цьому сегменті - не зовсім можна вважати персоною grata", - йдеться в аналітиці.

Справа в тому, що відразу після призначення нового і. о. голови "Укрзалізниці", ЗМІ писали, що основний інтерес Кубракова в інфраструктурі - це багатостраждальна "Укрзалізниця", для порятунку якої створювався антикризовий штаб при Мінінфраструктури.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

При цьому кадрові призначення на УЗ викликають щонайменше здивування.

Наприклад, першим заступником однієї з ключових філій "Центр забезпечення виробництва" став Орест Логунов (екс-керівник відділу логістики відомої компанії).

На потік "ремонту" рухомого складу поставлений Олег Якимівський. Раніше він був одним із засновників і бенефіціарів приватної фірми ТОВ "Торговий дім "Попаснянський вагоноремонтний завод". Що ж стосується самого ТДВ "Попаснянський вагоноремонтний завод", то журналісти-розслідувачі, ще в 2016 році писали, що його виробничі потужності, знаходяться під контролем фірм з орбіти відомого олігарха.

На посаду повернулась також скандально відома Таїсія Олійник, яка раніше обіймала посаду керівника департаменту закупівель АТ "Українська залізниця", який вважається чи не найбільш корумпованим. Чиновницю, яка раніше узгодила всі скандальні закупівлі, очолюючи департамент, буде моніторити очікувану вартість товарів і послуг, вважають причетною до багатомільйонних махінацій.

Варто також зазначити, що в кінці серпня було дві масштабні аварії, повязані з роботою УЗ - сходили з рейок вагони поблизу Запоріжжя, і на Львівщині. 8 серпня на Тернопільщині, зійшов з рейок пасажирський поїзд - ніхто не постраждав тільки через вкрай повільну швидкість, з якою рухаються потяги.

Крім тоо, "Укрзалізниця" в черговий раз виявилася в стані паливної кризи, що поставило під загрозу перевезення зернових. Так джерела USM повідомляють, що в останні два тижні запаси палива на складах "Укрзалізниці" не перевищували обсягів на 5-7 днів, на складах "Одеської залізниці" запасів дизеля залишилося 150 тонн, при добовій потребі в 165 тонн, рух дизельної тяги на Львівській залізниці припинено. Ця паливна криза вже третя на "Укрзалізниці" в поточному році.

Станом на зараз "Укрзалізниця" втомилася від імітації впровадження корпоративного управління і системного розкрадання компанії, коли вектор компанії формується не за потребами і викликам часу і колегіальним рішенням справжніх професійних експертів, а шляхом використання "перевіреної часом", тіньової вертикалі - міністр - голова УЗ - директора філій.

"Тому, можливо, американські колеги, котрі змогли непогано вивчити ситуацію в галузі, і могли попросити не включати Кубракова до складу делегації. Просто для американців, яких важко здивувати корупцією в "бананових республіках", кейс УЗ міг виявитися великим перебором", - резюмують журналісти.